Quantcast
Channel: Odla i kallt klimat – GladiGrönt
Viewing all 226 articles
Browse latest View live

Härlig äppelfest under helgen!

$
0
0

Kul att det kom så mycket folk till detta nya arrangemang på Äpplets Dag hos BillaBlom! Även på torget i stan hade det varit mycket folk på lördagen. Så nu har vi slagit ett slag för egenodlade äpplen! Pomologiska sällskapet var medarrangör här. Du vet väl om att de omfattar alla sorts frukt och bär. Just sådant som är så i ropet just nu. Nyttigt och gott. HÄR kan du läsa på deras sida. Som medlem får man en intressant tidning 4 ggr per år. Det finns även några små häften om beskärning och ympning att beställa. Med bra bilder är de riktigt informativa.

appelprovning-kina-och-barnen

En av min tidigare kursdeltagare Kina kom med småttingarna som tydligen gillar äpplen. Oj vad de glufsar i sig på bilden! Många unga föräldrar satsar på mycket frukt och bär i sina trädgårdar, så barnen har godsaker att plocka och äta. Poulärare än godis!
appelprovning2

Kring 35 sorter hade vi för provsmakning, alla går att odla här. Jag hann inte riktigt räkna i all rusch! Många hade jag hämtat i Nordvikskolans trädgård och 9 sorter kom från våra egna trädgårdar. För skyltningen hittade jag ljusrosa lakan och dito plasttallrikar som såldes ut, och mina rosa jättedahlior fick dekorera.

apelprovnng3

En stor del av sorterna är sådana som kommer från Blomqvists plantskola i Finland. De odlas på Umeås breddgrader så alla träd därifrån klarar sig här längs kusten. Bor man längre in i landet går det ändå med väldigt många av de sorterna. Från mitt ena träd i Nordingrå hade jag 7 sorter, varav den svenska Aroma som inte sägs vara härdigt här i Övik. Den uppges i alla fall klara zon 4 vilket det är i Nordvik och kanske även i vår trädgård i Nordingrå. Eller jag säger zon 4-5 där, pga av den hårda lerjorden och ett norrläge. Aroma som är inympat som två grenar i mitt träd har inte en enda vinter frusit tillbaka något så nog går den sorten bra. På varma lägen ska den gå här i Övik, speciellt om man väljer en extra härdig grundstam (rot), B9 eller P60, som gör att trädet blir minst en zon härdigare. Kul att det finns sådant för oss i kallt klimat numera. Vi har redan fått beställning på ett sådant träd inför våren, så är du intresserad, hör bara av dig. Även det päronsmakande Konfetnoje och så förstås det bästa päronträdet Suvenirs fick några beställningar. Om du beställer päronträdet nu är priset lite lägre, 625 kr. Bra för oss att ha en aning om hur mycket vi ska ta hem. 15 päronträd är redan på beställning men de brukar ha rykande åtgång. De finska äppelsorterna brukar vi sälja för under 500 kr.
appelprovning

Blogginläggen har varit glesa igen, då mycket tid gått till evenemanget. Jag har också lyckas göra bort städningen i växtförsäljningen. Vi rear ut så mycket som möjligt just nu. 4 perenner för priset av 2 och de finns en hel del fina plantor kvar. Träd och buskar 3 för priset av 2 och små äppelträd från 275 kr. Kolla öppettider under fliken BillaBlom om du vill komma, vi har öppet så länge det går att plantera – och det är så länge det går att gräva! Jag är inte alltid hemma men ofta finns husbonden på plats, så de flesta tider går att fixa!

 

 


Okända rosor

$
0
0

När jag sorterade rosbilder för ett reportage blev några över då de inte hade något namn. När jag ruschade runt och fotade missade jag att fota etiketterna för dessa två, för namn det har de, men vilka? Reportaget är från en trädgård i zon 5, visserligen ett extra bra mikroklimat, men ändock.

Okänd ros

Okänd ros i zon 5

Nu i september beställer jag mycket av växterna för nästa säsong. Speciellt härdiga rosor tar vi från Finland, bland annat den nya Gallicarosen ´Merveille´, otroligt vacker mörk purpur. Den kända rosförädlaren Pirjo Rautio ligger bakom den. HÄR måste du bara titta in och se den! Oj, oj, vad vacker, och härdig är den också! För övrigt beställer jag många kanadensiska rosor, långblommande och härdiga. I år finns mycket att välja på – om jag inte är för sent ute redan! Louise Bugnet, Therese Bugnet, Hope for Humanity, klätterrosen William Baffin och Morden Centennial, har jag goda erfarenheter av. Cuthbert Grant, en sån där mörk skönhet, Lambert Close, en rosa pudding, lägger vi också till och några fler. Alla är rotäkta, så om de händelsevis ändå skulle frysa ner kommer samma sort igen från roten. Vill du vara säker på att få någon av dem så lägg in en beställning hos oss redan nu. En rosenhäck kan bli riktigt fint och med kanadensiska sorter klarar den sig också. En kund valde de krämvita Prairie Snowdrift till häck och jag vet att de hann börja blomma. Kan man tänka sig en häck 1-1,5 m hög blir det toppen med Louise Bugnet, som doftar och har lite taggar. Den blommar för fullt just nu i trädgården i Salsåker. HÄR kan du se den och en till favorit. Mina andra rosbild utan namn skulle kunna vara kanadensisk, vem vet, vacker är den i alla fall. Det finns väl inga rosor som inte är vackra, däremot finns många kinkiga och dåligt härdiga. Eller så ser man det så här: det finns massor av lättodlade rosor som klarar sig här i Norrland! Det kommer om inte annat att synas i reportaget när det trycks i en av Sveriges trädgårdstidningar. Då hojtar jag här så du vet vart det finns att läsa!

Okänd ros i norr

Okänd ros i norr

 

Plocka frukten i rätt tid

$
0
0

Det kan vara skillnad på plockmogen och ätmogen frukt. Sommarfrukt kallar man den som är klar att äta när man plockar den. Sorten Stenbock, till exempel, den gulvita som ligger i lådan. Elfenbensvit låter bättre. Den börjar nu blir glasig, nästan genomskinlig. Det beror på att cellerna till slut sprängs när de fylls med mycket saft. Smaskigt! Sorten kommer från Värmland är är härdigt till zon 6. Sommarfrukt till trots har jag just plockat de sista, så här i slutet av september, men vi har ett norrläge så det mesta blir senare.
manga-apelsorter-pa-samma-trad

Sedan finns äpplen som ska plockas fast de inte är ätmogna, ett sådant är det mörkröda Lobo, som kallas vinterfrukt. De ska ju inte hänga på trädet tills de mognar, då fick vi i norr ge upp sådana sorter. Frukterna tål lite frost så än kan de hänga kvar. I lådan ser du att det sitter kvar blad och en liten bit av kvisten. Ett sådant äpple är inte plockmoget. Ett plockmoget äpple ska lossna lätt och skaftet ska sitta kvar på äpplet men inte mer. Det var för tidigt med de flesta Lobofrukterna, så jag väntar någon vecka. När de är plockade lagrar jag dem i matkällaren och de håller sig minst till jul. Under lagringstiden förändras smaken och blir sötare, ja, äpplet blir ätmoget. Och vilket gott äpple sedan! Krispigt och saftigt! Zon 4 är det men jag har aldrig sett några vinterskador i vår zon 4-5. Vid plockningen är det enklast att bara vrida frukten uppåt som jag gör på päronbilden. Släpper skaftet från trädet då är det bara att skörda. och ”fylla ladorna”.
plocka frukt

I år köper vi inga svenska äpplen, som vi brukar, och stoppar i källarn, utan nu har vi nog av egna stora rekordfina äpplen. Faktiskt har vi fått 8 sorter på det äldsta trädet i år. Någon sort är redan uppäten, men i lådan ligger förutom Stenbock och Lobo, en enda senkommen Melba och så Aroma som går att äta nu, men är lite för syrliga i min smak. Om några veckor börjar den festen! Att kunna lagra äpplen betyder att man slipper köpa besprutat och/eller importerat. Vasa vinteräpple låter också intressant, det ska smaka som Åkerö och gå att lagra riktigt länge. Ett sådant måste jag skaffa! Idag har vi lämnat in BillaBloms beställning för nästa år, och där finns en hel del trevliga äppelsorter som Konfetnoje, Särsö, Pelaräpple, Säfstahom,Järnvägshängapel, familjeäppelträd mm. En del har redan bokat inför nästa år. Välkommen att höra av dig om du vill vara säker på att få tag i ditt önsketräd! Det fina päronet Suvenirs kommer också att finnas. I skålen på bilden har jag bara plockat en bråkdel av årets rekordskörd. Nu ska de eftermogna några dagar och sedan gäller att hinna äta undan!

Päron Suvenirs

Fixa besvärlig slänt

$
0
0

Sara bad om råd för sin slänt så jag bygger ett inlägg på hennes frågor. Hennes slänt består nu av rosenspireor som hon vill bli av med. De var vanliga förr, jag har själv sådana i en slänt. Av några få buskar som fanns när vi köpte sommarstället delade jag och fick många. Billigt och bra tyckte jag då. De sprider sig med rotskott så de binder förstås slänten bra. Visst blommar de fint i rosa men det finns mycket finare att välja istället. Mina ska också bytas ut så fort jag får tid. Sara har Astilbe i slänten och de trivs inte. Troligen är det för torrt, så dem kan hon plantera i ett fuktigare läge och gärna lite skuggigt. Där blir de väldigt fina och är väldigt tåliga. Det första att plantera i en lättskött slänt, tycker jag är busken liten stefanandra, Stephanandra incisa ´Crispa´, som trivs i torrt läge. De långa kvistarna är bågböjda, busken ser ut som att gå i vågor, och kvistarna rotar sig längs marken vilket motverkar att jorden rinner bort. Och ogräset får svårt att konkurrera. Vit ganska oansenlig vårblomning men med fräscht gröna blad.

Blomning liten stefanandra

Blomning liten stefanandra

Jag tror det skulle bli fint med dessa buskar på hela ytan av 5×5 m. De är billiga och växer fort. Men man kan alltid plocka in några blommande perenner, gärna då med kontrasterande blad mot busken finflikiga, alltså i detta fall stora släta blad eller långsmala släta blad som dagliljor och iris. Ska de blomma behövs dock en del fukt. Bladen är ju det som finns hela tiden och som alltid är det finast med mest av något, i detta fall buskarna. Funkia, Hosta, som Sara gillar kan få det för torrt, så de får bo med astilben, men gräs som hon gillar, funkar och alunrot gillar väldränerat läge. Numera finns många alunrot med blad i granna färger. Till våren hoppas vi få hem mer av de snygga sorterna ´Berry Smoothie´ och ´Obsidian´ igen. De tog slut fort. Ett eller två träd i planteringen, som ger höjd skulle också vara fint. En favorit är purpurapel, som blommar i ceriserosa och har lite mörktonade blad. En del får också en snygg röd höstfärg. Det skulle bli fint mot stefanandran som får en fin gulrosa höstfärg. Bästa purpurapeln här i norr är Malus ´Rubin´, även ´Profusion´ som jag har i trädgården är bra. Helt underbar blomning på bägge. Eftersom de är av ”äppelsläkt” binder de slänten bra med sina rötter som går långt ut åt sidorna men inte så djupt.

Malus ´Profusion´ purpurapel

Malus ´Profusion´ purpurapel

I en torr slänt måste man vattna regelbundet första året och även en del andra året, tills växterna har etablerat sig. Och en bra fuktighetshållande matjord, gärna lerhaltig och förbättrad med rejält med kogödsel, kompost och barkmull. Då blir det riktigt snyggt! Ett tips är att plantera på hösten, då får växterna en bra start till våren medan fukten finns kvar. Och ja, det går att höstplantera i Norrland. Och det är bra! Så länge du kan gräva går det att plantera. Hos BillaBlom har vi öppet så länge det går att gräva, men inga regelbundna tider. Hör av dig innan istället. Se under fliken Kontakt.

HÄR finns det mer att läsa om förslag för en torr slänt.

 

 

Galen i pioner- men inte ensam!

$
0
0
Idag kom pionerna från Svenska Pionsällskapet. De har skickat mängder runt hela Sverige i dessa dagar. En sammanslutning för oss galna pionister. Som det står på den hemsidan: ” Att inse att man inte är ensam (och inte är värst) är redan det värt avgiften…”  Bara tre gropar av 17 har jag kvar att gräva. Tar man det pö om pö klarar ryggen av det. Än så länge i alla fall. Förra veckan fick jag ner de som jag beställt direkt från Holland, bla andra den dyrbara ´Joker´.

En hybrid med fyllda blommor som börjar i mörkrosa med mörkare kanter och sedan ljusnar till vit i mitten med rosa kanter. Starka stjälkar och tidig. Experterna säger att vid höstplantering tar sig pionerna mycket bättre och kan till och med blomma redan första sommaren. Då hoppas jag på det.
joker_0

´Joker´pionhybrid

Från Pionsällskapet har jag nu ´May Lilac´ som skiftar i lila, ´Raspberry Charm´, ´Etched Salmon´ som man kan räkna ut hur de blir, och så en liten vildpion, P. peregrina, turkisk pion,  som blommar tidigt med lackröda blommor. De får vänta på nergrävning till onsdag då jag ska till Salsåker. Det sägs ska snöa den dan…ja,ja, pioner gillar ju vinter. Fast inte jag så mycket som de. Prognosen säger som tur är att det sedan blir varmgrader igen. Vem vet, kanske man kan plantera pioner ända fram till jul? Ja galen, var det, men vad bra att jag inte är ensam, och jag kan i alla fall skylla på att det behövs många pioner i en visningsträdgård. Om några år betyder det att vi får öppna trädgården tidigare under säsongen, för att visa även pionerna. Och det är precis det som är planerna, tillsammans med en del andra idéer. Sommartid vill jag ju helst vara i Salsåker.

 

5 förslag för den andra blomningen – höstfärgerna!

$
0
0

Det sägs att höstfärgerna blir finare norrut på grund av kylan. Mycket vackert har vi sett den här hösten. Fick just frågan om ullungrönnen, håller bladen längre in på hösten än andra träd. Det har jag inte reflekterat över tidigare, men inne i stan står de fortfarande som lysande facklor, medan alla bergkörsbär tappat alla blad. HÄR finns bild på ullungrönnen. Den är inte billig att köpa, men värd vartenda öre! Lönnar fröar sig lätt, åtminstone i Salsåker hittar vi småplantor, så då kan man fixa ett  snabbväxande höstträd alldeles gratis. Stort blir det och tänk vad löven lyser upp en grå höstdag!

Skogslönn

Skogslönn

Björkspirean är lika lättskött och tacksam den. Blommar med massor av vita klasar i juni och är en bra marktäckare. Supertålig och härdig. På bilden är sorten ´Umeå´, men ´Tor´ är den vanligaste och likvärdig. Billig att köpa och lätt att föröka. Mycket bra som häck och blir ca 1 m hög.

hostfarg-bjorkspirea-umea

Björkspirea ´Umeå´

Knallcerise blir ginnalalönnens blad, buskträdet blir bara 3-4 m högt och är härdigt, samt tåligt mot torka. Tänk vad mycket bra vi ändå kan odla i norr! Så nu har vi tre olika höjder, en fin plantering tycker jag ska innehålla minst så många nivåer. Och bättre att plantera i närheten av varandra, med lämpligt avstånd, så de kan utvecklas. Runt trädens fötter får björkspirean fylla ut och kanske du hittar några fina perenner som är ännu lägre än busken. Men det bör vara torktåliga sådana, till exempel nävor,  för lönnen tar för sig bra av vatten. Andra låga marktäckande buskar är aroniasorten ´Glorie´, som blir bara 6-8 dm hög. Vi sålt många av den busken under hösten. Det är den finaste aroniasorten med blanka blad och en otrolig höstfärg. Men så är den en E-planta, vilket står för Elitplanta. Härdig också förstås. Lägg den på minnet!

ginnalalonni-hostfarg

Ginnalalönn

 

 

Samla frön och spara pengar!

$
0
0

Många egna trädgårdsväxter ger frön som är minst lika bra som de vi köper i dyra påsar. Både ett-åriga sommarblommor och perenner, ja, till och med buskar och träd kan du ta frön ifrån. De fröer man plockar själv är i allmänhet färskare och har bättre grobarhet. Bäst är att plocka dem vid torrt väder, fast nu är vädret inte det bästa, men fröna kan alltid eftertorka om de ligger luftigt inomhus. Se bara upp så de inte möglar. Plocka sedan bort skräp och lägg dem i kaffefilter som inte stänger in fukten. När de torkat helt ska de sparas torrt och svalt. Kylen är bra, bara fröna inte blir fuktiga. Annars går det för det mesta också med rumsvärme. Sedan kan du så och få många fler plantor, eller sälja fröna, på Facebook finns grupper för det. Man kan också skicka in fröer till Fröförmedlingen hos STA, Sällskapet trädgårdsamatörerna. Sedan får du välja andra frön ur en lång lista för en billig peng. Jag behöver egentligen inga fler plantor, men kan inte låta bli att samla från mina bästa perenner. Fröna blir bra att ha till vårens trädgårdskurser. Nya grundkurser ska det bli till våren och flera har redan hört av sig om kurs i beskärning och ympning, även att göra sina egna små äppelträd med ympning. Inte så svårt, men riktigt kul! Förhoppningsvis kommer vi igång tidigare än i fjol, redan i januari/februari. Info kommer här på bloggen och är du intresserad, skicka en intresseanmälan redan nu till info@gladigront.se.

Frön från perenn aster

Frön från perenn aster

En del fröer går i frövila, exempelvis många perenner, buskar och träd. Det är en skyddsåtgärd så att de inte gror på hösten och sedan fryser bort. Därför är de programmerade till att gro efter vintern. När du sår sådana frön – gäller inte alla perenner – ska de stratifieras, alltså kylbehandlas, så tror de att det varit vinter. Enklast att så inne i en kruka under vintern, vattna och låta stå inne några dagar. Sedan ställs de ut och snö skottas över, så blir det lagom kallt. Ungefär 8 veckor behöver de stå så, för att tro att det varit en hel vinter. När våren kommer och snön smält gror de flesta fröer snällt där de står utomhus. Inte mycket besvär och lite passning. Fröna på första bilden blir den här söta glandelastern ´Twilight´ som jag själv en gång sått ifrån frö jag fått från STA. Den blir 80 cm hög och blommorna några cm stora och är hållbar i buketter och ännu finare i oasisdekorationer tillsammans med större blommor. En del astrar blommar sent på hösten, lite för sent här i norr till och med, men denna blommar i god tid i september. Gullig – eller hur?!

Aster macrophyllus ´Twilight´

Aster macrophyllus ´Twilight´

 

Klematisminnen

$
0
0

I november behöver man lite fina minnen. Jag skulle ta en backup på hårddisken och förde över 18000! bilder . Nog är det dags att sovra och sortera bort dubletter. Den här bilden från augusti 2015 spar jag i alla fall. Klematisen ´Hagley Hydrid´ har nog aldrig varit så blomrik. I år var den kanske hälften så stor, det duger det också.

´Hagley Hybrid´

´Hagley Hybrid´

Förra vintern gick hårt åt många fleråriga växter. Dålig sommar så växterna samlade för lite energi i rötter och stammar. Lite snö och en längre period med riktig kyla. Det tog död på en del, och en del annat  liksom ´Hagley Hybrid´ levde igenom men lite svagare än annars. Hoppas att det går bra denna vinter, med lite tjäle och just det – ganska mycket snö! Jobbigt att ta undan men som nyfallen isolerar den lika bra som sågspån. Just nu har snön smält bort. Klematisen som klättrar på en stor sten – syns knappt i bild – gick åt förra vintern. Som det står i Predikaren i Bibeln: ” Allt har sin tid…födas har sin tid, och dö har sin tid. Plantera har sin tid, och rycka upp det planterade har sin tid.” Verkligheten är så, både i livet och trädgården, den som arbetar i en trädgård kan förstå livet lite bättre, tror jag. Man kan inte ta något för givet. Om så där 2-3 månader är det dags igen för att plantera små frön, så snart kommer ändå tiden för den nya grodden att födas.

Klematis med strandveronika

Klematis med strandveronika


Nykomlingar i min trädgård!

$
0
0

I höst har jag påbörjat en pionträdgård. Allt startade med att jag skrev en artikel om en fantastisk pionträdgård, och sedan var jag fast! HÄR kan du skaffa tidningen. Där finns alla odlingsråd du behöver och många bilder. Är tidningen svår att få tag på nu, testa med biblioteket. Jag gick med i Svenska Pionsällskapet, beställde pionrötter och i höst har jag grävt ner dem. I februari (för leverans till hösten) går det åter att beställa från sällskapets lista. Det blir svårt att motstå och varför skulle jag det! Är det inget värre man unnar sig, så är det ingen fara. Och pioner står sig, långlivade och lättskötta och de flesta är väldigt härdiga. Inte blir det många kronor per år om man slår ut det! Luktpioner är de vanligaste, men ovanliga varianter av dem finns också, som Paeonia lactiflora, ´Etched Salmon´,  en av mina nya. Den är tidig/medeltidigt blommande, 90 cm hög och med starka stjälkar. Mörk laxrosa med ljusare kanter och ett silverskimmer. Informationen säger också: en av de bäst betalda snittpionerna,  och den har vunnit flera pris. Visst låter det som att den ska bli något extra!

Luktpion ´Etched Salmon´ Bild: Warmerdam paeonia

Luktpion ´Etched Salmon´ Bild: Warmerdam Paeonia

Från Warmerdam i Holland beställer pionsällskapet rötterna som under hösten skickas ut över hela Sverige. Du som blir sugen kan gå in på deras sida HÄR. På BillaBlom får vi hem många olika pionrötter i mars/april och kommer då att ha öppet vissa dagar i trädgårdsboden för den som vill. Även ett stort sortiment av andra barrotade perenner till bra priser kommer det att finnas. Den underbara gula ´Bartzella´ tog slut i våras, och kvar åt mig blev bara den minsta stackaren. Inför nästa år har vi beställt så fler kan få chansen till en gul pion. Lustigt – gula blommor är sällan populära, men som pioner är de eftertraktade!

Itoh-hybrid ´Bartzella´ Bild: Leena Liljestrand

Itoh-hybrid ´Bartzella´ Bild: Leena Liljestrand

Itoh-hybrider är alldeles extra fina pioner. Då det är en korsning med buskpion får de jätteblommor och fina blad. Att de är härdiga ända till zon 6, gör dem oemotståndliga. En ´Julia Rose´, som skiftar i flera rosa nyanser, fick jag ner i höstas, och hoppas på tur, att åtminstone få se en enda blomma på den till sommarn. Så här fin Itoh ´Cora Louise´ finns hos Leena Liljestrand i Mariestad, sällskapets entusiastiska ordförande. Dit skulle man få komma i pionblomningen, hon har vansinnigt mycket pioner!

Itoh-hybrid ´Cora Louise´

Itoh-hybrid ´Cora Louise´ Bild: Leena Liljestrand

Inte alla pioner är dubbla som de gammaldags. De skålformade blommorna på hybriden ´May Lilac´ är bland de första att slå ut. Den ovanliga ljusa lavendelfärgen ser jag fram emot. Den ska också ha stora ljusgröna rundade blad.

Hybridpion ´May Lilac´

Hybridpion ´May Lilac´ Bild: Leena Liljestrand

Turkisk pion, Paeonia peregrina, växer vilt i Italien, Balkan och Turkiet. Små blommor men fina. Den trivs även här liksom en del andra arter av vildpioner. De blommar tidigt och vill inte ha så lerig och tung jord som våra vanliga luktpioner. Sandig jord är bäst. Man har gjort många korsningar med vildpioner och så fått hybridpioner. Härdig till minst zon 5 är den liksom övriga i inlägget.

Turkisk pion Bild: Warmerdam Peonies

Turkisk pion Bild: Warmerdam Paeoni

HÄR kan du läsa mer och se fler fina pioner.

Genomförbara rosendrömmar med finska rosor

$
0
0

Jag blev så besviken när jag läste en artikel om trädgårdsrosor. Lockande bilder, men nästan ingen ros som är härdig här. Däremot jublade trädgårdshjärtat över artikeln i tidningen Hemträdgården, om de finska rosorna. Först så är alla rotäkta vilket är en fördel om de fryser ner ovan mark. Då finns möjlighet att rötterna skjuter nya skott som blir den ädla sorten och inte någon vanlig nyponros som roten ofta är. Dessutom är många av de finska rosorna härdiga till minst zon 5. Till exempel ´Merveille´, Årets ros 2015 i Finland, som är framtagen av den kända finska rosförädlaren Pirjo Rautio. Jag har lyckats beställa plantor och räknar med att den kommer med leveransen i maj. HÄR finns Pirjos sida där du kan se massor av andra bra rosor!

merveille-hardig-rotakta-finsk-ros

Årets ros 2015 i Finland ´Merveille´ härdig till z 5, och rotäkta. Korsning av gallicarosor. Bild: Blomqvist plantskola

En ovanlig färg med mörkt purpurlila knoppar som skiftar till mörklila när de slår ut. Rosen blommar hela juli och och angrips sällan av sjukdomar. Den blir max 1 m hög och doftar underbart som alla gallicarosor. En önskedröm som går att uppfylla!

Förutom denna ros tar vi hem många kanadensiska som är minst lika härdiga och jag fortsätter leta fler bra sorter. Ska det vara kul att odla rosor måste ändå de flesta överleva!

 

 

Så blir du piggare!

$
0
0

I ett TV-program med den kände Michael Mosley fastslogs att bara en sån enkel sak som att plantera ute i trädgården ger mer motion än hushållsarbete som att dammsuga och stryka kläder. Och 200 % roligare som en testperson sa.  Om man sedan gräver, kör en full skottkärra eller bär jordsäckar blir det riktigt bra. Inget nytt, kanske, men kul att få bekräftat!

Odla jordgubbar i sand och gräsklipp (4)

Trädgårdsjobb är bra på många sätt – motion och något gott att äta blir det. Här jordgubbar odlade i sand och gräsklipp

Jag hann inte se hela uträkningen, men de kom fram till att man inte behövde gå på gym bara man höll igång med hushållssysslor, i trädgården och snabba promenader, och att det är bättre att röra på sig varje dag än hårdträna någon dag i veckan. Bäst är bäggedera skulle jag tro. Man ska kliva upp och röra på sig varje halvtimme, vid sittande arbete,  hörde jag nyligen, så det ska jag tänka på. Skallen får också behövlig vila från skrivbordsarbetet.  Ett annat test i programmet var om sötsaker förbättrade koncentrationen när eftermiddagssvackan slår till. Något jag prövat när jag suttit vid datorn med en deadline framför mig. Nej, inte det, försökspersonerna blev bara tröttare, men att tugga på tuggummi piggade upp eftersom blodcirkulationen i hjärnan ökade. Fast prestationen blev inte bättre, däremot ett piller med salvia (kryddväxt) både piggade upp och höjde prestationen. De pillren ska också vara bra mot demens. Allt nya rön får man ta med en nypa salt, men nog lutar det mot att trädgården har hälsosamma verkningar.

Visst är det kul att gräva och plantera. Hellre än att dammsuga!

Visst är det kul att gräva och plantera. Hellre än att dammsuga!

Hälsa och trädgård hör ihop om man också tänker på vilka nyttigheter man kan odla. Förhoppningsvis äter man mer grönsaker om det finns i trädgården.  Jag ser fram emot vårt nya växthus som kommer i mars och hoppas det hinner bli klart så jag får odla där i sommar. Egna tomater är så mycket godare så då ska vi frossa. Men det första som ska planteras är ett litet persikoträd. Då ska jag om några år får plocka lika fina frukter som min dotter brukar få.  Sorten ´Frost´ klarar sig här utan problem.  Förr sa man zon 2, men jag såg att en plantskola faktiskt uppgraderar ´Frost´ till zon 4-5. Härdig här då. Men nu funderar jag på vilka tomatsorter som är godast. Jag tar gärna emot tips.

Vilka är de godaste tomatsorterna?

Vilka är de godaste tomatsorterna?

PS. Missa inte Mandelmanns TVprogram kl 21 ikväll! Där blir det säkert många bra trädgårdstips. DS

Växthusplaner

$
0
0

Nu är det tid att planera för växthuset vi beställde före jul. En magsjuka har däckat mig, så nu är det ungefär vad jag orkar. Först måste vi få tag på bränt tegel, sådant där gammaldags lite flammigt i terrakottafärg och jag önskar mig begagnat tegel som ser mer rustikt ut. För jag vill ha ett murat grund som både är vackert och håller värmen. Det är prio ett. Tar gärna emot tips om var det går att hitta i närheten. För övrigt skulle jag föredra kanalplast i taket som håller värmen bättre än glas, men nu blev det ett Spira 17,3 m2 helt i glas. Före jul var det ett superpris så jag slog till. Ett persikoträd blir det första som kommer in i växthuset! Så jag får se fram emot en härlig skörd på höstarna.

Persika ´Frost´

Persika ´Frost´ i min dotters växthus zon 5

Växthuset kommer förstås att stå i Nordingrå där vi har vår visningsträdgård, men det kan bli ganska fult i trädgården till sommarn, när en grävare har rumsterat om på tomten. Jag funderade på att ställa in alla visningar, men redan före jul hörde en grupp av sig och propsade på att få boka visning. De menade på att jag tänkte väl ändå inte gräva bort alla rabatterna, så då kunde gästerna hålla sig där bygget inte pågick. En skön inställning – att allt inte måste vara perfekt. Och stället är ju stort, så nog finns det mycket att se…så vi kör väl på. Och kanske det är intressant för gästerna att se hur uppbyggnaden går till.

Bild: Skånska Byggvaror

Bild: Skånska Byggvaror

Camelot ros

Hoppas i alla fall att grävningen kan ske tidigt innan tjälen gått så gräsmattan klarar sig och bygget kommer igång, för nu planerar jag för goda tomatsorter. Jag som mest odlar blommor – och inte lite – börjar bli sugen på mer ätligt än bär och frukt som vi redan har massor av. Sedan kan man också odla blommor i växthuset även över sommaren. Blir det plats sätter jag några dahlior som blir riktigt tidiga, så jag har snittblommor och så någon känslig rosbuske som har svårt för regn, den kanadensiska ´Morden Blush´ till exempel. Underbara ljusrosa puddingar som används till brudbuketter i Kanada. Och på utsidan längs muren går det att odla mycket värmekrävande. Risk att det blir lite blommor där också, några klängrosor vore vackert, jag tror jag börjar med min nya favorit ´Camelot´. Luktärter, squash, låga busktomater, jag tänk nu börjar jag snart få matlusten tillbaka när jag tänker på hur goda tomater det ska bli!

När växthuset är färdigplanerat ska jag ta tag i planeringen av övriga ytor, en äppelhäck ska det blir någonstans och en äppelportal och … men imorgon gäller att jag ska jobba med redovisningen för fotokursen. Säkrast att säga det här så jag har vittnen som kollar att jag inte maskar. Innan nästa blogginlägg i morgon ska jag gjort det mesta.

 

 

Finska härdiga rosor från förädlaren Pirjo Rautio Del 2

$
0
0

Vad härligt att vi i norr nu kan välja på så många rosor! I Finland har man fått fram många vackra härdiga sorter. Pimpinellrosen ´Marzipan´ är precis så där läcker som en marsipanros. Klarar sig ända till zon 6-7 och blir inte högre än 70 cm. De flesta riktigt härdiga rosor blir stora buskar, men denna ryms var som helst.

marzipan bild Pirjo Rautio

`Marzipan´ Bild: Pirjo Rautio

Rosen blommar några veckor under sommaren, som många av de härdiga. den som vill ha längre blomnnig kan komplettera med kanadensiska rosor som också är härdiga och blommar långt in på hösten. Pirjo Rautio, boende nära Helsingfors, har fått fram den fina rosen och många fler. HÄR kan du hitta hennes sida. Det började som en hobby, och nu har hennes rosor spridit sig till flera länder. Jag kommer att fortsätta att presentera hennes rosor i flera inlägg. Den purpurlila ´Merveille´ har vi lyckats beställa hem och försöker få tag i fler finska rosor. HÄR finns bild på den. Alla finska rosor är rotäkta, vilket innebär att om delen ovan jord fryser ner, kan det skjuta fram en ros av samma slag från rötterna. Det betyder också att även om rosen är intakt kan det komma rotskott, men denna ´Marzipan´ är inte till besvär och sprider sig vilt som vissa rosor. Däremot kan man få gräva upp och få några nya plantor. Det gör väl inget?!

Pimpinellros ´Marzipan´ :Bild Pirjo Rautio

Pimpinellros ´Marzipan´: Bild Pirjo Rautio

´Marzipan´ser ut att ha rejäla taggar, ja, men vad får man inte stå ut med för skönhetens skull! Och den lär dofta gott med inslag av kardemumma. Oj vad jag längtar efter att få tag på den! Tänk att få gå ut en tidig sommarmorgon och plocka sig en bukett nyutslagna marsipanrosor, ja, med handskar på skulle jag tro. Rosor räknas till att vara svårskötta och dåligt härdiga, men nu finns mycket att välja på, så ingen behöver avstå.  Som alla pimpineller och engångsblommande är ´Marzipan´ extra lättskött och kräver inte lika mycket gödsel och vatten som de rabattrosor vi vanligen hittar i butikerna. Hos BillaBlom kommer du att hitta många härdiga sorter i år. Vi har redan beställt många kanadensiska och jag jagar vidare efter fler härdiga sorter. Varför inte planera för ett rosarium, med härdiga rosor?

´Marzipan´ härdig i zon 6-7 Bild :Pirjo Rautio

´Marzipan´ härdig i zon 6-7 Bild :Pirjo Rautio

Dags att planera för årets pioner

$
0
0

Den som är med i Svenska Pionsällskapet har idag fått den nya katalogen. Via sambeställning kan vi få tag på ovanliga sorter. HÄR hittar du Pionsällskapets sida. Innan jag skrev en artikel om pioner och tog massor av foton tänkte jag att det väl inte var så stor skillnad på olika sorter. Röd, rosa och vit. Det var det. Så nu vet jag bättre. Det finns oändliga variationer och så finns det också gula, laxrosa, mörkt vinröda och flerfärgade. Jag har redan skickat min beställning så jag säkert får mina önskeblommor. ´Lorelei´ är en korsning av tre sorter och beskrivs på Pionsällskapets sida som sanslöst fin. Jag gissar att det är ordföranden Leena som gjort beskrivningarna, hon är sanslöst förälskad i pioner, så i den föreningen behöver man inte känna sig annorlunda! ´Lorelei´ slår ut i orangerosa med djuprosa botten och ljusnar till aprikosrosa under utvecklingen. HÄR hittar du varifrån pionerna är beställda. Och bilder på många, många pioner!

Hybridpion ´Lorelei´ Bild: Warmerdam Paeonia

Itohpioner är speciella korsningar som är extra härdiga, ända till zon 6. Jättestora halvdubbla blommor som min nästa önskepion ´First Arrival´. Itohhybrider är också stadiga och behöver inte stöd liksom vanliga luktpioner där de tunga blommorna lätt lägger sig vid regn.

Itoh-pion ´First Arrival´ zon 6 Bild: Warmerdam Paeonia

En luktpion som jag spanat in tidigare blev det också,´Angel Cheeks´. Jättestora blommor i rosa nyanser med en vit kant. Alla luktpioner doftar mer eller mindre. Inte är jag speciellt förtjust i piondoft, jag nöjer mig med de vackra blommorna. Att de sedan trivs i lerjord, är långlivade och kräver lite skötsel är ju precis som det ska!

Luktpion ´Paeonia lactiflora ´Angel Cheeks´ Bild: Warmerdam Paeonia

Dessa pioner kommer som rötter först i oktober, så innan dess ska jag ha hunnit hitta en bra plats. Under våren får vi hem många andra pioner till BillaBlom, även de som rötter, som kommer att säljas för ett bra pris. De och många andra barrotade perenner kommer jag att presentera här, även med bilder, i mars/april. Så då kan du titta in om du vågar bli frestad!

Många olika spännande bergvallmo

$
0
0

Små, små frön till ovanliga bergvallmor, Meconopsis, har jag sått. När jag väljer ur STA:s frölista går Meconopsis först. Härdiga och så otroligt tjusiga. Längs stugans hela norrsidan ska de får växa, när jag röjt bort annat ur rabatten. Jag fick kontakt med James Cobb som är webbmaster på Meconopsis World. Därifrån har jag lov att låna de fantastiska bilderna. James bor i Skottland, men tycker det blivit lite för varmt och torrt klimat för hans bergvallmor. Han skriver att det numera är bäst klimat för dem i Norge, till och med norr om polcirkeln. Så då ligger vi i norra Sverige också riktigt bra till! Och kul att James tänker skicka lite fröer i sommar!

En rysk odlare har drivit upp dessa från svenskt frö Meconopsis betonicifolia ´Hensol Violet´( M. baileyi). Det blir tydligen en stor variation.

De himmelsblå är fantastiska men det finns så mycket mer, till exempel Meconopsis x beamishii. Det är en krämfärgad naturlig hybrid mellan M. grandis och M. integrifolia. Vad jag förstår är den inte perenn, utan som en del bergvallmor är den monokarp, dvs dör efter blomningen. Men i så fall tar jag vara på frön, för bergvallmor är bland det finaste man kan tänka sig – eller hur?

Meconopsis x beamishii, bild: Meconopsis World

Meconopsis grandis-fröna har grott bra. Det ska vara en variant i purpur, liknande de i nästa bilds förgrund. James menar på att den inte är monokarp i kalla trakter, det låter lovande. Och många fler finns, HÄR finns fler bilder och såtips. Bor du i norr, passa på att plantera bergvallmo till sommarn. Väldränerat i halvskugga/skugga trivs de bäst med.

Meconopsis grandis, blå bergvallmo i bakgrunden, bild: Meconopsis World

 


Önskeperenn

$
0
0

Ett fint perenntips hittade jag hos Beate Lovise Solum Fornes på Facebook. Hon berättar att den klarar H5 i Norge, vilket motsvarar zon 5 här. Den är en alpin som finns vild på kalkklippor i södra Alperna så man kan räkna ut att den behöver väldränerad jord, alltså aldrig bli stående i vattenmättad jord. Och den tycker om kalk.

Glansfingerört, Potentilla nitida Bild: Beate Lovise Solum Fornes

Bara 5 cm hög blir glansfingerört, och är marktäckande med små blad, men ändå stora blommor. Låter som en idealisk perenn, men jag vet inte var den finns att få tag på. Inte i någon av mina perennkataloger i alla fall. Tar gärna emot tips, eller byter till mig om någon har plantor. Nog är den väl ändå söt, med ståndare som ögonfransar!

Glansfingerört z 5 Bild: Beate L S Fornes

Sedan tidigare har jag indisk fingerört, Potentilla nepalensis ´Miss Willmott´, som blommar hela sommaren. Den är mer en vävarväxt, som slingrar sig och fyller upp så bra mellan rosorna, och blommar hela sommaren.

Ros Queen Elisabet tillsammans med indisk fingerört

Tävling värde 350 kr, och erbjudande på fin trädgårdsbok!

$
0
0

Trädgårdsboken om JORD på Langenskiölds förlag är vad alla trädgårdsägare behöver. Titeln är kanske inte lockande, innan du tittat i boken, men ett gäng trädgårdsproffs som författare borgar för kvalité och bredd. Trevlig layout, lättläst och intressant, och man får veta allt om det där viktigaste för att en trädgård ska bli fin: underarbetet. Med en dålig eller fel sorts jord kan det aldrig bli ett bra resultat. I denna digra lunta på ryms också många bra idéer för trädgårdsanläggning med gräsmattesådd, odling i pallkrage, på balkong, i staden, perenner, rosor, buskar, träd, ja, till och med hur man odlar svamp! Och längst bak ett lexikon med växter för olika jordar och lägen. Ett plustecken är att även aspekter på odling i norr finns med här och var. Bra!

NU KAN DU VINNA BOKEN och som tröst får övriga köpa den till nedsatt pris. Klicka på fliken Tävling om du vill prova din lycka och klicka på bilden om du vill beställa! Tävlingen pågår till sönd 19/3-17 kl 21.

Vid köp av boken får du ett par jättefina handskar  på köpet! Klicka på bilden så kommer du till förlaget. Ange där koden GLADIGRÖNT i kassan så syns rabatten. Erbjudandet gäller 13/3-17 till 12/4-17

Detta inlägg är inte något jag har betalt för utan det jag skriver är mina åsikter, fast det kan du räkna med att det alltid är!

Rosor för kalla trakter del 4: ´Maidens Blush´

$
0
0

När man tänker efter finns det så många fina, härdiga rosor. Inte svårt att ordna ett rosarium ens i Norrland! I tidigare delar har jag tipsat om finska rosor, och mer kommer. Och om de kanadensiska finns många inlägg. Men nu tänker jag på min härliga `Maidens Blush´! Den är en Alba-ros och de är kända för att vara härdiga, lättskötta och doftande. ´Maiden Blush´ blir en stor buske och klarar zon 6. Engångsblommande men då den är skuggtålig blir det lång blomning. Många härliga buketter kan man plocka in!

Jungfrurosen ´Maidens Blush´, zon 6

Den jag köpte för många år sedan blev inte särskilt stor, men en höst klippte jag av ett skott och stack ner i en sandrabatt, och den rotade sig när våren kom. Där hade jag tur, för våren är rätt tid att göra sådant. I samband med beskärningen kan man göra det. Tips om det kommer här längre fram. Nu hade jag en rotäkta ros, ännu tåligare, men den sprider sig med rotskott. På rätt ställe gör det inget, och här vid trämuren hänger den ner så vackert. Ju mer rotskott, desto mer blommor!

´Maidens Blush´ vid muren

 

Förökningstest av ovanlig och härdig klematis

$
0
0

Nu var det dags att ta fram de klematisplantor jag lagrade in i höstas. Imorgon kommer alla barrotade perenner från Holland, så då behövs mycket plats i matkällaren. Det blir spännande att se om kvalitén på dem är lika bra som vanligt! Tillbaka till klematis. De fick en skvätt vatten i höstas när jag ställde in dem och sedan har de fått klara sig i +4 grader, tills februari ungefär, då det blev en liten skvätt igen. När jag klippte bort torra kvistar, råkade en del friskt följa med, så jag fick för mig att testa att rota dem. Sorten ´Jutta´ är en alpklematis som jag aldrig sett förrän vi fick hem den till BillaBlom ifjol. Bättre bild än mobilbilden på etiketten har jag inte än. Men en härlig mörkcerise färg har den, ser man, och härdig som bara den är den. En alpklematis kan täcka nästan en hel vägg, så den torde bli jättesnygg. Kul med något annat än den vanliga blå. Och dyr var den, så det är bara bra om jag lyckas rota några.

Alpklematis , Clematis alpina ´Jutta´

Klematis är väldigt lättrotad om man tar sticklingar under sommaren. Bara att klippa precis under noden, där ett bladpar sitter, ta bort bladen där och behålla ett annat bladpar vid noden ovanför. Precis vid noden finns rotningshormonerna, det gäller alla växter, till exempel pelargoner. Nu har mina små skott knappt börjat växa, men liv finns, det syns. Och du ser att jag sparat riktigt korta bitar. Så här vet jag i varje fall att man kan rota bitar av vinrankor. Jag testar och återkommer om det lyckades. Det handlar ju också om att hinna med att pyssla med allt man drar på sig…

Sommardröm om maffiga buketter från trädgården!

$
0
0

Tänk att få plocka stora buketter med liljor och gladiolus! Bild: De Ree

Nu när vi fått snö igen behövs sommardrömmarna. Tänk att få sitta i en stol i det gröna! Och nu smider man planer för allt som ska växa i trädgården i sommar. Mängder av blommor så det räcker att plocka buketter, men ändå blir över, vill jag ha. Ifjol satte jag hundratals gladiolus, men torkan förstörde tyvärr rätt många. Vattningsförbudet ställde till det, och sedan ska man hinna. Gör du liksom mig? – fantiserar och planerar, men glömmer att det ska skötas också. Vad har du för planer? Till sommarn hoppas i varje fall jag inte på mer regn, men på att vi får vattna. Inte lätt att ha visningsträdgård om man inte får vattna…

Bild: De Ree

Pioner behöver några år för att växa på sig, men sedan blir det många snittblommor år efter år, utan just någon skötsel. Toppenbra växter för kallt klimat! I år kommer de att finnas i många sorter hos BillaBlom, både barrotat att köpa under våren och sedan krukade. Det blir bondpioner, luktpioner, Itoh-pioner och hybrider. Härdiga hela högen! En del vanliga men många som du inte får tag på så lätt annars. Det barrotade kommer vi att sälja från Trädgårdsboden under vissa dagar. Öppettider kommer under fliken BillaBlom, men du kan också ringa om du har vägen förbi, så öppnar vi om vi är hemma.

Viewing all 226 articles
Browse latest View live