Quantcast
Channel: Odla i kallt klimat – GladiGrönt
Viewing all 226 articles
Browse latest View live

Komponera rabatten med blad

$
0
0

Bloggvännen Birgitta har föreslagit inlägg om växtkombinationer med vackra blad. Det går att göra så mycket vackert med bara bladen och i skugga är det tacksamt, då inte så mycket blommar där. Olika Hosta är givna i sammanhanget. De runda formerna lugnar ner, speciellt med stora blad som den här Hosta ´Frances Williams´. Bladen kan bli 30 cm stora. Hade rabatten varit fylld av bladverk liknande ormbunkarna hade intrycket blivit oroligt, ögonen irrar och fäster sig inte vid något speciellt. Just småflikigt är oroligt.  Hade det bara varit runda blad blev det tråkigt. Den här bilden har en perfekt kombination, både irisbladen och ormbunkarna bryter mot de runda formerna utan att ta för mycket plats, och Allium-bollarna förstärker den runda formen och ger lite höjdvariation. Med bara kontraster blir det jobbigt, men här finns den ljusgulgröna färgen både i Hosta-bladen och ormburkarna och ger kontrast mot de lila bollarna. Färgerna ligger nästan mittemot varann på färgcirkeln vilket ger maximal kontrast, men ändå milt då det gröna dominerar. Inga ovanliga växter men en bra kompostion har De Ree gjort, varifrån jag tagit bilden. De Ree i Holland odlar perenner och BillaBlom är en av kunderna. I mars/april kommer vår beställning av barrotat därifrån, då ska det gå att köpa sig fräscha rötter och plantera själv.

Allium aflatunense ´Purple Sensation´ och Hosta ´Frances Williams´

Allium aflatunense ´Purple Sensation´ och Hosta ´Frances Williams´ Bild: De Ree

Rabatten ovan passar bäst i halvskugga, de flesta Hosta har svårt för mycket sol och torka men Allium vill ha sol. Här blev det en medelväg. I förlängningen av rabatten ovan kunde det bli fint med kontrast av blanka, släta blad. Speciellt i skugga lyser de upp, till exempel Hosta ´Sugar and Spice´, som vi kanske har kvar några sedan i fjol. Ännu bättre kombo hade det blivit med blågröna blad som lånat färgen från ´Frances Williams`. Alla Hosta är också väldigt härdiga och lättskötta.

Hosta ´Sugar and Spice´

Hosta ´Sugar and Spice´ Bild: De Ree

Att upprepa sig är i detta sammanhang bra, men gör inte lika stora grupper av en växt på alla ställen, och plantera dem inte symmetriskt, så blir det mer spännande.HÄR och HÄR och HÄR kan du se några tidigare inlägg om fina blad. Och om du skriver in ”blad” i min sökruta kommer mer…

Enköpings parker i maj

Parasollblad och ormöga i vårutspring

En planta av parasollblad, Astilboides tabularis, hade jag också velat ha i rabatten ovan. Gärna med samma undervegetation.


Lättskötta gammaldags rosor för hela slanten!

$
0
0

Gammaldags rosor blommar bara en gång per sommar, så därför väljer många andra rossorter, som är mer svårskötta – speciellt här i norr kan en del vara svåra att klara. Jag pratade med en kvinna som har lyckats med flera 100-tals olika rosor i zon 5. Hon sa något klokt: – ”Engångsblommande rosor går väl lika bra att som andra engångsblommande växter. Inte väljer vi väl bort syrener och pioner för att de blommar bara en gång!” Nä, just det, så de gammaldags rosorna har också sin plats, och när de väl blommar så gör de det med besked! Trots att nu denna kvinna lyckas med Austinrosor och allt möjligt, älskar hon Alba-rosor högt.

Maiden´s Blush gammaldags ros

´Maiden´s Blush´ gammaldags ros

Hos mig har Alba-rosen ´Maiden´s Blush´ utvecklats till en yvig buske från den lilla stickling jag stack ner på plats. Den är nu rotäkta och skjuter skott åt alla håll och kanter. Den blommar bra trots ett ganska skuggigt läge och just därför blommar den rätt länge. Då den är superhärdig orkar den också växa sig stor. Den kan till och med bindas upp som klätterros. Och doften på gammaldags rosor är ju helt perfekt.

Maiden´s Blush gammaldags ros

´Maiden´s Blush´ zon 6

Alla rosor som har tillkommit före 1867 räknas som gammaldags, men det finns många som tyvärr inte är så lätta att få tag på, exempelvis rosor framädlade av en man vid namn Geschwind. Vi ska försöka direktimportera sådana och andra ovanliga sorter till BillaBlom i år. Även en del nyförädlade sorter finns nu, som är härdiga. Rosa ´Mundi´, polkagrisrosen, är riktigt gammal och härdig till zon 6. Den är en Gallicaros som tål skugga och doftar förstås. Blir en medelstor buskros.

Rosa ´Mundi´ gammaldags ros

Rosa ´Mundi´ gammaldags ros

Duchesse de MonteBello gammaldags ros

´Duchesse de MonteBello´ gammaldags  Gallicaros      bild: Flora Linnea

´Duchesse de MonteBello´ är precis så romantisk som namnet lovar. En blekrosa doftande pudding! En Gallicaros som ska dofta citronsockerkaka! Härdig till zon 5. Nej, varför skulle man välja bort de gammaldags. Istället ska man ha riktigt många och se till att vara ledig när de blommar. Lägga sig där, blunda och bara känna doften. Ja, och ha så många att det går att ta in fång till buketter! Inte alls omöjligt med sådana här lättskötta skönheter, som behöver bara lite gödsel och beskärning och får få sjukdomar.

Den här gången har jag inte beskrivit de kanadensiska rosorna, men de är alltid ett bra val för oss i norr, och de blommar hela sommaren, så de kompletterar de gammaldags bra. Skriv kanadensisk som sökord i rutan uppe till höger kommer mina inlägg om dem fram.

Roses Forever

$
0
0

´Inner Wheel Forever´ heter denna läckra ros från den danska rosförädlaren Rosa Eskelund. Helt ny på marknaden och den och tre andra utvalda rosor ska ha skickats i veckan från Danmark för provodling hos mig. Jag väntar med spänning…Vinnarrosen 2015 ‘I am grateful’ har jag presenterat tidigare HÄR. Enligt Rosa ska rosorna gå att beställa via svensk plantskola som tar hem rosorna, eller kanske på nätet.

'Inner Wheel Forever'

‘Inner Wheel Forever’ bild: roses-forever.dk

Denna underbara pudding är en floribunda precis som vinnarrosen och har blivit utvald bland mer än 1000 rosor som har testodlats i Danmark. Rosa säger att den klarar zon 4-5, vilket jag får försöka bevisa då! Många rosor får svampsjukdomar på bladen, mest vanligt söderut, men denna ska vara frisk. Del av licensavgiften från rosens försäljning går till den världsvida kvinnoorganisationen Inner Wheel som förmedlar hjälp vid såväl naturkatastrofer som i krigsdrabbade zoner. Organisationen är ny för mig, men finns i hela Sverige. HÄR kan du läsa om den.

Det här får bli mitt inslag i Blommig fredag, där veckans tema är Då och nu. Det har jag översatt till Forever! Inget slår väl rosor och om dessa rosor står sig får mina provodlingar utvisa.

 

 

Odla persikor

$
0
0

Det verkar vara enkelt att odla persikor, åtminstone om man har ett växthus. Jag har visat bilder från min dotters träd många gånger, men det tål att påminnas om det goda som väntar till hösten igen.

Persika 'Frost'

Persika ‘Frost’

Det är sorten ‘Frostsom är mycket mer härdig än det står i böckerna. Här har trädet stått bra många år i zon 5 och en FB-vän i Hudiksvall har ett träd som trivs till och med i lerjord. Flera har redan beställt persikoträd hos BillaBlom och i redan i dagarna lägger vi beställning hos grossisten för att få bästa pris. Passa på och beställ direkt om du vill ha. Andra träd som är populära är silverpäron och den tåliga purpurapeln ‘Rubin’ med mörkrosa överdådig blomning. Till och med blåregn Wisteria ‘ Blue Moon’ ska klara sig i zon 4-5. Då den har efterfrågats tar vi hem några sådana också. Och den som vill ha rosablommande kan välja Prunus sargentii, bergkörsbär, som enligt vår tidigare stadsträdgårdsmästare är riktig tålig. Inne i Örnsköldsviks stad finns den i mängder, och klarar vintrarna utan problem.

Det lilla extra i trädgården – eller det stora!

$
0
0

Nu menar jag trädliljor! I år har jag tänkt att man ännu mer ska hitta det lilla extra hos BillaBlom. Jag går bara till mig själv – det är så kul med något nytt och spännande i trädgården. Och så väldigt kul när sådant också fungerar i norr. Av trädliljor har vi fått hem 5 olika sorter, rent vit och i olika röda/rosa nyanser. Vita tigerliljor och mycket mer.

'Anastasia' trädlilja

‘Anastasia’ trädlilja

2 meter höga kan dessa liljor bli efter några år. De är väldigt härdiga men så kommer de från Kanada. Så fort vi fått butiken klar i Överbilla finns de och andra lökar och barrotade perenner att köpa. Hos några trädgårdsföreningar och vid andra träffar runt Örnsköldsvik kommer jag att presentera de olika sorterna och prata lite om hur man tänker när man komponerar med blommor. En stor del av sortimentet får då följa med för dem som vill handla.

Härliga, härdiga liljor

$
0
0

Trädliljor som klarar zon 7, asiatiska och tigerliljor som är tåliga och som grädde på moset, några orientaliska liljor, primadonnor som doftar och är mer krävande än de övriga. Inte lätt att välja där, men vill du vara värst ska du satsa på trädliljor som kan bli 2 m höga när de riktigt trivs. HÄR kan du läsa mer om dem.  Alla mina liljor får växa i 30-40 cm djup sand (0-8 mm storlek), och jag gödslar med 1 dm färskt gräsklipp vår/försommar. Liljorna gillar vatten på våren, men inte på hösten. I sand rinner höstregnet bort så då klarar de vintern bättre. På bilden ser du de sorter som finns att köpa som lökar hos BillaBlom. Vi öppnar sönd 17/4 kl 11-15. Priser finns under fliken BillaBlom

Liljelökar hos BillaBlom

Liljelökar hos BillaBlom (förstora bilden för att läsa texterna)

Egentligen är det bara de orientaliska som behöver växa i sand här i norr, men alla liljor trivs och förökar sig lätt i sanden. Den som inte vill plantera i sand kan i varje fall lägga en näve sand under varje liljelök. Den ska planteras 15 cm djupt och lutas gärna, så rinner inte vatten in mellan fjällen på de känsliga och orsakar röta. För övrigt är liljor det mest lättskötta man kan ha. De behöver inget stöd och man kan unna sig fina buketter när de förökat sig. Om du köper lökarna nu kan de förvaras i kylen och plnatera ut när marken tinat ordenligt, eller plantera i kruka med luftig jord, med ex lecakulor, eller blanda i sand i vanlig jord. Och se fram emot blomningen som kommer redan i  sommar!

Får det vara lite sommarinspiration i ruskiga april

$
0
0

En härligt somrig bild från en fantastisk trädgård. Se ljuset på de ljusgröna bladen och pastellfärgerna – det är sommarkänsla! Och de fluffiga blommorna får en att tänka på en sommaräng! Och alla knoppar…Jag har just skickat in en artikel från denna norrländska trädgård, den andra faktiskt. Materialet hade nog räckt till en till. Bra att fler får se in i denna trädgård via artiklarna och jag vet att det blir några gruppbesök där också i sommar. Vill du läsa om trädgården, skaffa Trädgård Norr som utkommer 29 maj.

Rosa glauca, Lilium martagon, Thalictrum aquilegifolium

Under daggrosen, Rosa glauca, växer självsådda krolliljor, Lilium martagon och den fluffiga aklejrutan, Thalictrum aquilegifolium.

 

Beställ persikoträd 645 kr, mm hos BillaBlom, men snabba ryck!

$
0
0

Om du beställer nu tar vi hem fler persikoträd ´Frost´ för 645 kr, som klarar sig här och ger massor av frukt, hundratals i höstas hos min dotter här i samma by. Många som sett trädet har redan beställt. Söker du efter något annat – hör av dig så ger vi prisuppgift före beställlning. HÄR kan du läsa om trädet.

Persika Frost, klarar sig i zon 5!

Persika Frost, klarar sig i zon 5!

Ni som brukar följa bloggen – hoppas ni inte blir less på det här trädet jag visat så ofta! Men stå ut så kommer nya inlägg med andra tips! Och nu blir jag så sugen…jag måste gå och leta reda på persikomarmeladen!


Snart kommer en rosa chock!

$
0
0

När jag arbetade med design på Själevads Kyrkogård, ritade jag inrätt många bergkörsbär. Jag åker ofta förbi där och kastar ett öga mot ”mina” träd. Efter några år har de nu vuxit till sig så att nu ska det bli en härlig blomning. Kanske den redan är igång. Jag måste ta kameran nästa gång jag åker förbi. Ett träd var defekt vid leveransen och ingen annan än jag ville ha det. På stammen är det ett sår , men jag tror trädet klarar sig länge, och se, lite har det redan börjat slå ut! Och nog är det bra härligt med utsikt över blått hav och grönskande björkar. Vintern är som bortblåst!

Bergkörsbär snart i blom

Bergkörsbär, Prunus sargentii, har vi många av inne i stan, Örnsköldsvik. Vår fd stadsträdgårdsmästare Elisabeth sa att träden är väldigt tåliga så vi kan använda dem här i zon 5. Och med klimatförändringen har säkert många platser här i Örnsköldsvik zon 4. Trädet blev efterfrågat ifjol på BillaBlom så nu finns några stora, fina exemplar. Först till kvarn!

Våra bärbuskar i TV:s Trädgårdstider!

$
0
0

I kvällens avsnitt planterades flera av de bärsorter vi har hos BillaBlom. Fjärilsranka, Schisandra chinensis, nämndes som ett mycket nyttigt bär, fast tittarna fick inte veta att bäret är naturens eget Viagra. Bäret ska vara så uppiggande att den med insomningsproblem ska undvika bäret! Uppgifterna har jag hittat i boken Trädgårdens bär av Leif Blomqvist. Fjärilsrankan klarar sig till zon 4 så här bör vi plantera vid en varm södervägg. Den bärsorten finns hos BillaBlom och många andra, därför firar vi bärvecka fram till midsommar med extrapris på 1 meters-buskar: svarta vinbär, röda vinbär, vita vinbär, krusvinbär för 120 kr. De har redan små kartar!  Även fyrbär till samma fyndpris och bäraronia för 130 kr. Passa på att fynda billigt och nyttigt.

Schisandra chinensis fjärilsranka

Schisandra chinensis fjärilsranka

Även fyrbär planterades. De är släkt med gullrips och blommar lika vackert. John Taylor sa att bäret inte var så särskilt, men jag har hört att barn gillar att äta bäret. Leif Blomqvist som levererar härdiga frukt- och bärsorter till BillaBlom, berättar att hans barnbarn helst väljer bären från fyrbärsbusken. Namnet har den fått från sina fyra egenskaper, riklig vacker blomning, doft, stora svarta bär på hösten och fin höstfärg.

Gullrips (bilden) liknar fyrbär med gula doftande blommor

Gullrips (bilden) liknar fyrbär med gula doftande blommor

Vi fick även se plantering av amerikanska blåbär. Enbart torv fick de växa i. Där behövs en rättelse för oss i norr. En del av buskarna finns för zon 5, men med torv blir det väldigt surt och blött på vintern och hösten, vilket inte är bra för övervintringen. Som John Taylor sa, så kan inte buskarna växa i lerjord, utan ska ha lågt pH-värde. I boken Trädgård i kallt klimat rekommenderar författaren att man ska odla surjordsväxter i sandjord istället för torvjord. HÄR kan du läsa om den jordblandning vi gjorde för våra blåbärsbuskar. En medelväg som hittills ser ut att funka. Ett kardinalfel gjorde de vid planteringen. Jag vet för jag har själv gjort misstaget: att hälla ut torr torv i en grop, gör istället ett hål i säcken och vattna upp torven medan den ligger kvar där. Annars kommer den att suga fukten ur de planterade buskarna. Inte bra idé att visa misstagen på TV. Då gör fler så…

 

Minikiwin blommar –är det bara honblommor?

$
0
0

För tredje året blommar minkiwin i mängder. Vi har aldrig fått någon endaste frukt, så jag misstänker att det saknas hanblommor. Sorten är ´Dr Szymanowski´ som sägs vara självfertil. På en polsk sida hittar jag att den även ska bära lite hanblommor. Där uppges den klara -40 grader. Det kan stämma då jag aldrig sett några vinterskador, så den verkar inte vara på gränsen. Men hanblommor ser jag då inga. Mobilbilden är tyvärr dålig men titta efter så syns att alla blommor har en liten spretig pistilltofs. Kan det vara små ståndare inunder? I så fall borde det bli frukt? Kiwin har fina grön/rosa/vita blad vilket bara hanplantor brukar ha, men den polska sidan säger att just denna sort ser ut så. Så jag har inte fått fel sort i alla fall.

Minikiwiblommor

Det finns en hanplanta,´Adam´, som kan pollinera ´Dr Schymanowski´. Så blir det inga bär i år heller får jag ta hjälp av ´Adam´. Men minikiwin blir jättestor så då måste jag hitta en annan plats. En rejäl pergola vore lämpligt. Minikiwin klättrar själv, som den lian den är, men det behövs ett kraftigt stöd. Och läget ska vara soligt – jag får ta mig en funderare på lämplig plats och så gulla med den som ska snickra! I vilket fall som helst är minikiwin jättefin med sina flerfärgade blad. HÄR är bilden från ifjol då jag blivit tvungen att ta bort en del av den yviga lianen för att komma in i huset! Ja, nära på då…

 

 

Glad blå midsommar!

$
0
0

Bergvallmon, Meconopsis, blommar nu som bäst, men sin härliga himmelsblå färg. Vi får fira midsommarhelgen med riktigt flaggblått! Men jag önskar att den skulle blomma riktigt länge. Inför en trädgårdsvisning upptäckte jag att det faktiskt går att påverka. På många sommarblommor brukar man knipsa bort allt överblommat för om plantan sätter frö slutar den att blomma. Så fungerar det också för många perenner. Praktklocka, Platycodon,  har jag fått lång blomningstid på och när jag testade på bergvallmon, gav det också en lite längre blomningstid. Om två veckor är vår första trädgårdsvisning så jag hoppas bergvallmon ska klara sig så länge. En toppenperenn som inte trivs med sol och värme – något för Norrland!

Blå bergvallmo Karins

Den största buskpionen slår ut när som helst, men den blommar över otroligt fort. Därför är den bäst att ha i ett halvskuggigt läge. Rockii- pioner är härdiga här i zon 5, de är tåligare än Paeonia suffruticosa, men det finns exempel på att den också kan klara sig här.

kinesisk buskpion rockii Gansu gruppen

Rockii-pionerna kännetecknas av en mörk, ofta lila, fläck i mitten, som redan början synas lite här. Eftersom pionen är en buske är stjälkarna stadiga och blommorna behöver inte stödas som vanliga pioner. Om några dagar måste jag hit igen så jag hinner se alla 16 blommorna i sin prakt! Just det – jag skulle ju påminna om att hos BillaBlom finns det Rockiipioner!

Idag midsommargult!

$
0
0

Igår var det flaggblått här på bloggen så nu måste vi också ta flagg-gult! En liten stickling som jag tog på Nordvikskolan har nu blivit en fin buske. Moderplantan stod i ett buskage med buskar i härliga höstfärger och olika röda bär och frukter. Då när jag gick på skolan tog jag hem för höstdekorationer. Jag tänkte aldrig på hur fint busken blommar också, För första året blommar min buske rikligt med söta gula hängen. Nu får den vara mitt minigullregn!

Pärlberberis Berberis aggregata

Pärlberberis Berberis aggregata

Namnet är pärlberberis, Berberis aggregata, och den kommer att bli 1,5 m hög och bred. Den har inga höga krav bara den inte står blött, och den kräver lite skötsel. Visserligen taggig, men då man sällan behöver närma sig för skötsel gör det väl inget. Den har aldrig haft några problem med härdigheten här så jag tror zon 5 ska fungera också. På hösten hänger bären som pärlor på tråd. Alla berberisbär är ätliga, men hur goda dessa är vet jag inte. Det blir test i höst!

 

Odla nyttigare rabarber och ät god paj med kardemumma!

$
0
0

Det märks att rabarber är populär, då många av våra yngre kunder gärna handlar rabarberplantor till sin nya trädgård. I gamla trädgårdar finns ofta redan stora rabarberstånd, den gamla sorten ´Victoria´ är det nog ofta. Oxalsyran som finns i rabarber är inte nyttig, då den kan binda kalcium, så man brukar säga att man ska äta något med mjölk eller grädde till för att tillsätta extra kalk. HÄR kan du läsa mer om det. Men det finns bättre rabarber som innehåller mindre med oxalsyra, till exempel ´Elmblitz´ som vi har i trädgården. Den har dessutom väldigt röda och fina stjälkar. Den växer lite långsamt och man kan inte skörda mycket första åren och inget alls det allra första året. Mycket naturgödsel eller gräsklipp och bevattning om det är torrt, sätter i alla fall fart på den. De unga stjälkarna sägs ha minst med oxalsyra, så låt de stora gamla vara kvar och hjälpa plantan växa till. Skörda aldrig mer än 2/3 av stjälkarna och ta bort blomställningen som tar kraft från plantan. Rabarber är mycket härdig och kan växa i större delen av landet.

Rabarber ´Elmblitz´ med lite oxalsyra

Rabarber ´Elmblitz´ med lite oxalsyra

En härlig röd paj blev det – här får du receptet. Många bra recept finns men här är det kardemumman som gör det.

Rabarberpaj 6 port 200 grader

Lägg i en ungsform:
500 gr rabarber i bitar
1 dl strösocker
1 msk mortlade kardemummakärnor eller malen kardemumma

Vispa ihop:
1 ägg
1,5 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smält:
100 gr smör
Häll över smöret:
3 dl havregryn eller andra flingor

Blanda allt och bred över rabarberbitarna, grädda i ca 20 minuter tills smeten blivit ljusbrun.

Röd rabarberpaj med kardemumma

Röd rabarberpaj med kardemumma

 

 

Söta egna bigarråer!

$
0
0

Vårt bigarråträd ‘Fryksås‘ har klarat sig utmärkt i ganska många år. Det står väldränerat i en slänt. I år blev det många kartar, men tro det eller ej, fåglarna började ta dem redan som omogna. Annars brukar de sitta och vänta tills bären är som bäst. Vi drog fiberduk över hela trädet som är max tre meter högt. Jag har klippt bort toppen så det inte ska dra iväg. Tätt och bra blev det med snören band och klädnypor. Den vita fiberduken kamouflerar bra. Gott nog, men så kom värsta blåsvädret, duken fick revor och en del grenar knäcktes. Så fåglarna hittade åt en del, men resten bär har hängt tills idag och blivit riktigt mörka. Någon liter supergoda bär fick vi i alla fall, som jag sitter och smaskar på just nu.

image

Fryksås’ ska klara zon 5, men bigarråer hör ändå till de känsliga träden. I år tog vi hem ‘Frykås’ på grundstam Gisela, till BillaBlom. De ska bli lite tåligare just för att de blir mer svagväxande och storleken blir bara 40% mot med vanlig grundstam ( den rot som själva sorten är ympad på). Flera kunder från Ö-vik har planterat dem, det ska bli intressant  att se dem om några år. Nu kan jag inte äta fler bär, resten går in i kylen.


Så lyckas du med känsliga rosor! 3 av de bästa tipsen!

$
0
0

Idag baxades rosenstenen på plats med gemensamma krafter. Rosor som är känsliga – inte så härdiga- behöver mycket värme för att klara sig och intill en stor sten är det idealiskt. Det är inte alltid vintern som dödar utan den för dåliga sommaren är orsaken. Man brukar prata om att olika växter behöver en viss värmesumma under sommaren för att växa optimalt. Eller som en plantskoleägare sa: -Nödlidande växter får svårt att klara vintern.

Här ska jag till att börja med plantera en av de danska provodlingsrosorna, ´Lady in Red´ Plant´n´relax´, som jag haft i en kruka sedan i våras.

Lady in Red Plant´n´´relax från Rosa Eskelund

Lady in Red Plant´n´´relax Bild från Rosa Eskelund

Så här skrev rosförädlaren Rosa Eskelund om rosen när hon skickade provplantorna: -Smukke kaskader af røde halv fyldte blomster. Også velegnet som bunddække og kant plante. Også Særdeles velegnet solitært  i krukke hvor den vil blomstre i lange hængende klasser. I krukke bør den flyttes ind i havestue eller væksthus om vinteren.

Remonterende og selvrensende. Skøn klar rød farve. Zone 5-6. En toppenros det här också! Cirka en halvmeter hög. Vill du läsa mer om Rosas rosenförädling, skriv då in hennes namn i sökrutan uppe till höger.

Lady in Red Plant´n´relax från Rosa Eskelund

Lady in Red Plant´n´relax från Rosa Eskelund

Riktigt härdig tycks den vara men jag gullar ändå med den och ger den en fin plats vid stenen. Dessutom fick jag idag grävt ett dräneringsdike från botten av planterings-gropen och ut till diket bredvid. För att rosen ska avmogna på hösten – invintra – måste den sluta växa i tid, och då måste höstregnet rinna undan och får inte bli stående i gropen. För att den inte ska växa för starkt fram  mot hösten ska man inte heller kvävegödsla efter 15 juli.

Alltså: 

  1. Värme 2. Väldränerat 3. Ingen sen kvävegödsling

Tacksam för rosorna!

$
0
0

De danska rosorna jag fick för provodling slår ut en efter en. Sorten ´I am grateful´ gör verkligen rätt för utnämningen till Årets ros internationellt, som den blev vald till ifjol. Och klart jag är tacksam när jag ser den! Hoppas, hoppas att alla fem rosorna ska klara vintern. De är i första hand förädlade för att vara friska och lättskötta, serien kallas Plant´n´relax. De kan dessutom odlas som rotäkta vilket ger bättre härdighet, men själva sorten måste ju ändå klara vintern. Jag fick kontakt med rosförädlaren Rosa Eskelund i vintras då hon skrev så här om ´I am grateful´ : – Rosen er hårdfør i zone 4 (5). Den er sund og smuk. Også velegnet til afskæring, da blomster er meget holdbare. Holder også flot i regn. En underbar ros, helt enkelt!

´I am grateful ´ Plant´n´relax-serien

´I am grateful´ Plant´n´relax-serien

Den blommar hela sommaren så jag har förhoppningsvis nästan två månaders blomning framför mig och får se om Rosas ord stämmer.

HÄR kan du läsa mer om rosorna och Rosas växtförädling.

Saskatoonpaj med maräng – smarrigt värre!

$
0
0

 Saskatoonbär (Kanadas vinbär) går att göra så mycket gott av! I år fick vi 6 l på busken, men jag ska plantera fler buskar. Så lättskött och så goda bär! Som färska kanske inte alla gillar dem, men vi äter dem gärna, stora, söta och saftiga, men ingen syrlighet. Torkade är toppen att ha till vinterns brödbak och sylten får en så god smak, lite som plommon. I receptet står det att man ska tillsätta citronsaft men jag tyckte det var helt onödigt.

image

I denna paj, däremot har jag rivet citronskal. Receptet kommer från en kanadensisk sida, och jag har gjort lite förändringar. Till pajdegen tar man sitt favoritrecept och gräddar ett pajskal i en 24 cm form. Fyllningen är glutenfri så med ett sådant skal kan alla äta.

Saskatoonbär

Saskatoonpaj med marängtopp 200 grader

Fyllning:

2 1/2 dl vatten

2 1/2 dl saskatoonbär

rivet skal av 1 liten citron

1 dl socker

3 msk maizenamjöl

3 äggulor

2 msk smör

Maräng:

3 äggvitor

4 msk socker

Koka vatten och saskatoonbär tills bären mjuknat. Krossa bären lite. Lägg under tiden äggulorna i en skål. Tillsätt citronskal samt maizena utrört i lite vatten och koka under omrörning tills det tjocknat. Ta lite av den varma såsen och rör ner i skålen med äggulor. Häll sedan ner äggblandningen i bärsåsen under flitig omrörning. Låt sjuda upp. Tillsätt smöret och rör tills det smält, låt svalna. Bred ut i det förgräddade pajskalet (24 cm).

Marängen: Vispa äggvitorna tills det går att vända upponer på skålen utan att de rinner ur. Tillsätt sockret under vispning och vispa tills allt är löst. Klicka smeten ovanpå pajen, eller spritsa den i valfritt mönster. Grädda pajen i 10 minuter eller tills marängen fått vacker färg.

image

Gästerna som smakade var jättenöjda, men jag tycker marängsmaken tar över lite grann. Fyllningen är fantastiskt god, så jag ska pröva detta recept utan marängtopping, och istället göra ett mönster av några degremsor, så får fyllningens goda smak dominera.

HÄR på en kanadensisk sida finns många fler spännade saskatoonrecept. Och HÄR kan du läsa mer om de härdiga buskarna.

 

Test med frysta vinbär, sura och söta, något för alla smaker

$
0
0

De flesta bär blir surare som frysta, till exempel svartvinbär. Färska mogna är så goda men så fort de varit i frysen blir speciellt skalet surt och det behövs mycket socker. Därför testade jag att frysa in flera sorter för att jämföra. Alla härdiga sorter.

Sura och söta vinbär

Längst upp till vänster har vi de vanliga röda. De är lika sura färska som frysta. Nedanför finns gröna vinbär som är de sötaste som färska ( förutom saskatoonbär). De blev inte sura som frysta, utan blev bara lite mildare. Sedan till höger om svartvinbären är de vita. Också goda men mer syrliga än de gröna som färska, men de vita blev också mildare efter frysning. Mittemellan de gröna och röda tycker jag. Så till sist längst upp till höger ligger de sk Kanadas vinbär, som är en bärhäggmispel, saksatoonbär från Kanada. De räknas egentligen inte till vinbär och har ingen syrlighet alls, är bara söta, med en annorlunda smak jag inte kan förklara. De bären förändras mycket lite efter frysning och blir inte heller så vattniga som de flesta frysta bär. Skulle jag välja favoriter så är det gröna vinbär och saskatoonbär, de är förstås mina nyaste buskar och nyheter är kul. Men de gamla vanliga kan man inte släppa – äldsta barnbarnet säger att mormors svartvinbärssaft är bäst. Låter bra när jag tänker på en av sönerna som när han var liten föredrog köpt saft med märket BOB. Han kunde inte läsa men kände igen bokstäverna, så han han bokstaverade. B O B, var det som gällde då!

Äppelfest hos BillaBlom 24-25/9 kl 11-15

$
0
0

Hoppas många vill komma hit till helgen! Vi firar Äpplets Dag i 2 dagar, Äppelutställning med ca 35 äppelsorter och provsmakning! Jag håller korta föredrag om fruktodling i norr och vi bjuder på äppelkakefika! Dessutom erbjudande för dagen bl a billiga äppelträd – inte billig i den meningen: banal, utan prisvärd. Vi har en del små träd med grundstam Antonovka, alltså extra härdiga. Av sorten Moskavs päronäpple finns det flest kvar. Superpris! Höstrean fortsätter och från största delen av sortimentet kan du köpa 3 för priset av 2!
appelfest-affish-jpeg

Dagarna sker i samarbete med Nordvikskolan varifrån många av äpplena kommer och Sveriges Pomologiska Sällskap, där jag är regional kontaktperson. Det har kommit önskemål till mig om provsmakning, så nu testar vi det! olika sorter mognar olika tider så alla äpplen kan inte vara som bäst, men man får i alla fall en aning om hur de smakar.Välkommen!

Viewing all 226 articles
Browse latest View live