Quantcast
Channel: Odla i kallt klimat – GladiGrönt
Viewing all 226 articles
Browse latest View live

2 sätt att lyckas med dåligt härdiga äppelsorter i kalla zoner!

$
0
0

Äpplen finns i alla möjliga smaker. Just Ingrid Marie och Aroma är bland de mest uppskattade. De sägs inte gå att odla i norr då de bara klarar zon 3 eller 4. Men ibland tror man fel, minsann! Vill man ha dem trots en kall zon finns det flera möjligheter.

Egna delikatessäpplen behöver inte förbli bara en dröm!

Valet av grundstam, alltså den rot som äppelsorten växer på påverkar både trädets storlek och härdigheten. Äpplen är inte rotäkta utan är ympade ( så de växer ihop) på en annan grundstam. Dumt namn – borde väl kallas grundrot, så att folk fattar. Grundstam A2 är den vanligaste i Sverige och grundstam Antonovka i Finland. Bägge dessa ger stora härdiga kronträd, helt enkelt vanliga äppelträd. På mitt Lobo-träd som har grundstam A2, har jag ympat in flera sorter, som då inte har direkt kontakt med grundstammen, liksom originalsorten Lobo har. De nya sortena har ju vuxit ihop högre upp, med Lobo-grenarna. Då sägs det att härdigheten på det som är nr 2 i ordningen, alltså mina inympade sorter, blir härdigare! Och det ser jag på de Aroma-ympar jag fått att växa ihop med Lobo-grenarna. Oj, oj, vilka stora fina äpplen och aldrig några vinterskador på kvistarna! Alltså funkar det! För mitt träd växer i typ zon 4 1/2 i Nordingrå. Vi har norrläge och blålera i backen, så det är inget idealiskt läge.

Ifjol ympade jag in Ingrid Marie i Loboträdet, och när jag efter vintern inspekterade såg jag att kvisten har klarat sig. Oj, vad spännade, hoppas det fortsätter så och jag får äpplen om några år!

Mitt eget familjeäppelträd, här syns Stenbock, Lobo, Melba och Gyllenkroks Astrakan. Som mest har vi fått 8 olika äpplen på trädet.

Ett annat alternativ för dåligt härdiga sorter är att välja en extra härdig grundstam, till exempel B9 som gör att äppelsorten blir 1-2 zoner härdigare. Trädet blir litet och ger frukt fort, men har svagt rotsystem, så det behöver alltid en stödpåle och måste skötas med gödsling och vattning. Den nya grundstammen P60 verkar ännu bättre. Då blir trädet inte lika litet och har bättre rotsystem, men ändå lika bra härdighet. Ifjol skaffade jag sådana grundstammar och ympade in alla möjliga kul sorter. Till hösten eller nästa år är de träd färdiga för försäljning. B9 kan vi beställa hem, det finns ett antal olika sorter att välja på. Redan har vi önskemål om Aroma på B9. Så nu kan drömmarna bli verklighet!

 

 

 


Vår-drömmar i rosa och ljusgrönt

$
0
0

Nu längtar vi alla efter blommande träd och buskar. Många rosa favoriter finns. Rosenmandel, Prunus triloba, blir ett miniträd, bara 1-2 m högt. Blommar på bar kvist med små rosa puddingar. Den kan vara känslig för blom- och grentorka, då kvistar torkar in efter blomning, så man bör klippa bort topparna efter blomningen. Men härdigheten är god, zon 5. Just små träd är lätta att placera, till exempel för att få höjd i en rabatt, så några rosenmandel kommer att slinka med vid beställningen till BillaBlom. Vi tar inte så många av varje sort, så boka om du vill ha.

Rosenmandel

Andra bra rosablommande är förstås det populära bergkörsbäret, som finns i mängder i Örnsköldsvik. Ett extra tåligt träd är purpurapeln ‘Rubin’ som klarar zon 6 och blommar i rubinrött och betydligt längre än bergkörsbäret. Purpurapeln ‘Profusion’ blommar lika vackert men är en aning mindre härdig. Alla kommer att finnas här hos oss.

Malus `Profusion` purpurapel

Mera rosa och ljusgrönt kommer här från en galleria. Det har diskuterats användning av påskfjädrar då de ibland kommer från levande! fåglar. För att inte medverka till djurplågeri har man hittat alternativa sätt att påskpynta. Här har det använts silkespapper till bollarna. Tänk vad mycket fint det går att göra för den som tänker om!

Härligt påskpynt

 

 

Mina 3 bästa hallonsorter

$
0
0

Egna hallon är fina godsaker. Lättodlat och lättplockat. Tre olika favoritsorter kommer vi att ha i år. Just nu är vi på hemväg från södra Sverige med dem och mycket annat. Mormorshallon, zon 5, är en beprövad gammal sort, odlad sedan början av 1800-talet. Vi har den själva och vet att den är jättegod, ett riktigt delikatessbär. Nyss läste jag att den växer bra även i ogräs. Inget att rekommendera förstås, men för den som inte hinner sköta om allt, skulle i en vild hörna av trädgården kunna få bli hallonsnår.

Mormorshallon

De gula hallonen ‘Golden Queen’ är ännu lyxigare med sin söta smak. De uppges klara zon 4, men jag tror även zon 5 går bra, i dessa växthuseffekt-tider. Tredje sorten jag valt ut är ‘Haida’ för att den är senare och då får man plocka färska bär under längre tid. Den ska klara zon 6. Alla sorterna kan växa i lerig jord.

Mmm…tänk kladdkaka med färska hallon!

Som vanligt gäller ”först till kvarn”. Tar det slut kan vi eventuellt få hem mer i nästa leverans, men det är inte säkert att det finns kvar att få. De är krukade och i bra fart, så det blir nog några bär redan i år. Egna plantor har ofta virus och ger sämre skörd, så till ett nytt land bör man välja köpta plantor. Sätt två stycken per längdmeter och vill du ha flera rader behövs ett rejält avstånd mellan raderna, minst 1,5 meter. Eller plantera som enskild buske om du bara vill ha lite att smaka. Priset är 89-95kr/st.

4 fina häckbuskar och 5 till!

$
0
0

En gränsmarkering runt trädgården vill man ha. Att boa in sig känns skönt och tryggt och till häck finns många bra alternativ. Här kommer 4+5 förslag som fungerar både i den norrländska trädgården och förstås även söderut. Skillnaden är att i syd finns ännu mer att välja på.

Måbärshäck

Tidig grönska får man med måbär, Ribes alpinum ’Schmidt’. Den grönskar först av alla häckväxter och med sina ljusgröna blad är den verkligen vårens budbärare. Men än grönskar den inte här. Bilden är nytagen i Falkenberg, så där 100 mil söderut! I närbild ser man att bladen ser ut som små krusbärsblad och busken hör till samma släkt, dock har den inga taggar! Den trivs även ganska skuggigt och är bäst som klippt, så här i norr kan den ersätta buxbom. Den tål också sol och både fukt och torka. och är härdig till zon 6-7. Som klippt kan man inte räkna med att den blir så mycket mer än meterhög. Många fördelar – dessutom brukar den vara billig i inköp. Billablom säljer barrotad häck till bra priser, men beställ snarast, v 17 el början av v 18. Pris ex måbär 89 kr/ m eller bukettapel 95 kr/m(3 plantor/m) barrotad höjd 30-50 cm. Finns även storlek 50-80, och många andra sorter. Finns även som buskar i kruka. 0736-372212 el info@gladigront.se. OBS! Vi skickar inte växter!

Klippt måbär

Nästa toppenbuske är bukettapel, Malus toringo var. sargentii, som tål att klippas, men görs sig bäst som fritt växande. Men man kan alltid korta in någon gren som sticker ut för mycket. Bara den makalösa vita blomningen då den är översållad med tusentals små äppelblommor ( ja, den är släkt med äppelträd) gör att den är värd att satsa på. Dessutom blir varje blomma ett bär, som ett rött miniäpple, och de sitter i knippen. De lyser mot höstens gula blad och när bladen fallit, sitter bären kvar. Om inte fåglarna upptäcker dem, eller du tar in några för höstdekorationer. Bären är inte inte giftiga, men sura. Ett annat plus är att busken klarar lerjord. Zon 5-6.

Aronia melanocarpa, svartaronia, finns i många varianter, ´Glorie´som riktigt låg och marktäckande, 0,6-0,8 m, `Hugin´, meterhög, den utan sortnamn, som blir 1,5-2m oklippt, och bästa bärsorten ´Viking´, med samma höjd. Vill man ha mycket bär (de är bland de nyttigaste) får häcken växa fritt som vilken buske som helst. Då blommar den som mest (i vitt) och bären blir många. Vill man ha en klippt häck, blir det mindre mängd av bären. Aronians knalliga höstfärg är ett extra plus och härdigheten som är till zon 6.

Aronia med en alldeles otrolig höstfärg

En klippt häck av idegran, Taxus cuspidata, blir väldigt stilig som bakgrund. Framför den strikta häcken kan man sväva ut med diverse växter och blommor då den mörkgröna häcken lugnar ner. Sorten ´Nana´ lär vara extra fin och passar för formklippning. Höjden är 0,8-1,5 m och härdigheten är zon 5. När jag tänker efter måste jag hitta ett bra ställe för en sådan häck. Vår stora tomt behöver delas i flera rum. Den som bor längre norrut kan sätta en vanlig granhäck, Picea abies. Vi har själva en sådan av små granplant från vår egen skog. Den går att hålla mycket smal om man klipper den från den är ung. Men på barrväxter ska man inte klippa av toppen förrän slutlig höjd har uppnåtts. Sidorna däremot håller man hårt. Nackdelen med barrhäckar är att de växer så långsamt, men det ger också en fördel, man behöver bara klippa en gång per sommar.

Från Enköpings parker. Idegran tål hård klippning mycket bra. Framför syns tulpanen ´Purissima´som återkommer år från år.

Till en friväxande häck kan man i princip välja vilka lövbärande buskar som helst. De behöver inte stå på rad, utan kan grupperas i böljande buskage, gärna med olika höjder. Syren, smultronschersmin, benved och smällspirea (finns i olika bladfärger) är några av de buskar som kunde passa. Kom gärna till BillaBlom och botanisera bland våra buskar och mixa ihop en fin blandning! Eller beställ barrotad häckplant, mycket prisvärt. De kommer alltså utan kruka, men finns även att köpa i små 1-liters krukor. Se info under fliken BillaBlom. Leveransen kommer i vecka 19.

Vi öppnar på allvar om några veckor men det går att komma redan nu, bara kontakta oss före besöket.

 

 

 

 

 

 

Vårkänning i trädgården

$
0
0

Det är alltid så härligt att komma till sommarstugan när snön smält bort. Det blev en snabbrunda i trädgården för att notera vad som klarat vintern. Isen på dammen har börjat smälta och många lovande knoppar syns här och var. Än har jag inte hittat något dött, men det visar sig nog så småningom.

Isen släpper greppet

Pelaräppelträdet ´Arbat´ som står lite illa till i väntan på sin rätta plats, har faktiskt många blomknoppar. Just den sorten var min favorit av alla äpplen i Nordviksskolans visningsträdgård. Men den mognar sent, så det är frågan om jag ska ta och flytta fram trädet i solen. I så fall ska det göras så fort tjälen har släppt. Några sådana träd kommer till BillaBlom, så först till kvarn om du vill ha!! Det blir ett litet träd, 3 meter högt och en halvmeter brett. Mycket lättskött då det behöver ytterst lite beskärning.

Pelaräpple ´Arbat´ zon 4-5

Den kinesiska buskpionen, Paeonia Gansugruppen, tidigare kallad Rockii är riktigt härdig. Numera ska den på svenska heta purpurfläckig buskpion. Den här blommar  i vitt med den karaktäristiska fläcken i centrum. Jag har inte skyddat den alls i vinter, varken med sand runt rötterna eller granris och väv över skotten. Och ändå är det många trinda knoppar som kommer att bli tjusiga blommor. Lättskött också, tydligen. Så här brukar den blomma.
Purpurfläckig buskpion

Den svarta trädgårdsirisen, jag fick tag på ifjol har klarat sig också. Den är känslig för väta och ska ligga så här i ytan.

Den svarta irisen

Den är inte blå som den blekta etiketten och inte så ljus som nästa bild utan faktiskt nästan svart. En eftertraktad sort, som vi kommer att sälja på BillaBlom tillsammans med matchande sorter i vitt och ljuslila.

Iris germanica ´Superstition´

 

 

Varför häcken ska beskäras på våren

$
0
0

Ett år gammal häck av björkspirea ‘Tor’

Igår föll det snöflingor och tjälen är kvar i jorden. Men buskarna börjar få små gröna skott. Då är det hög tid för en viss beskärning. Vi satte dessa björkspirea ‘Tor’ ifjol som barrotade, alltså utan jord.  Året efter är det dags för beskärning så bara 15 cm lämnas kvar. Här gäller att vara hård, då kommer det många nya grenar och häcken blir tät och fin. ‘Tor’ är en väldigt bra häckbuske som blir ca 1 m hög, växer fort, är härdig och blommar länge. Vad mer kan man önska?

Häckplant björkspirea ´Tor´E-planta 2 månader efter plantering

Vitsen med att beskära innan bladen slår ut är att all energi som lagrats i rötterna vill komma ut med vårvärmen och har man kapat in alla grenar stoppas växtsaften upp och tar nya vägar genom att bilda fler grenar. Så fungerar det också vid trädbeskärning. Det betyder att när man vill ha tätare och mer grenar beskär man före bladutspring, det gäller även vid total nedskärning, föryngring av gammal häck. Om man gör det på sommaren medan bladen är gröna stimuleras inte bildning av nya grenar. Vill man däremot ha en jämn fin form på häcken med formklippning görs det sommartid, för lövbärande buskar två gånger. Då klipper man bara bort förra årets tillväxt.

Två fina alternativ till japansk lönn – och härdiga dessutom!

$
0
0

Nya favoriter dyker upp ibland och denna buske blev direkt en sådan. En kund ville beställa den och när jag först kollade härdigheten upptäckte jag också vad vacker den är. Och härdigheten var god, zon 5. Det är fjäderbrakved, Frangula alnus ´Asplenifolia´. Den beskrivs som brett pyramidformad, 2-3 m hög, är mycket lättodlad och har smala flikiga blad med fin höstfärg. Då den är så tålig är den ett perfekt alternativ till japansk lönn, som inte klarar sig i våra trakter. De nylevererade buskarna börjar så smått veckla ut sina vackra blad. Fina i utspringet också, och det blir spännande att se fortsättningen. Innan de säljer slut måste jag gömma bort en buske och fundera på var i trädgården den kan passa in!

Fjäderbrakved börjar veckla ut sin fina blad

Ett annat bra alternativ till japansk lönn är guldfläder, Sambucus racemosa ´Sutherland Gold´ som har limegröna blad hela sommaren. Den vill inte stå torrt och soligt, då blir bladen torra och brända. Den klarar zon 6 och finns också förstås hos BillaBlom!

Malus Profusion med guldfläder i bakgrunden

 

Dröm om rosor i kylan!

$
0
0

Nog ska rosorna blomma i år också, fast man knappt kan tro att det ska bli en sommar. Rosor är svåra, tänker många, men med rätt sorter och rätt plantering kan de bli så här ljuvliga. Sedan behöver de ganska mycket vatten och gödsel, men det är inte omöjligt att fixa.

´Frühlingsduft´ Spinosissimahybrid zon 5

Denna ljuvliga ros kan remontera (blomma om) på hösten, men hos mig blir det bara en överdådig blomning i början av juli. Inte bara. Doftar underbart och blommorna skiftar i färg under utvecklingen. Så vackert när de mjuka grenarna hänger också!

Drömmer du om rosor, ska du komma till BillaBlom, för imorgon kommer leveransen från Finland med mycket smått och gott. Bland annat många härdiga kanadensiska rosor. Hoppas vi får allt det som är beställt! OBS! STÄNGT mån 15 och 22 maj. Öppettider finns under fliken BillaBlom.


Rosa körsbärsblom

$
0
0

Första blommande busken i min trädgård är Prunus nipponica var. kurilensis, kurilerkörsbär ‘Ruby’. En härlig våröverraskning mitt i allt rusk när vi i var till trädgården i Nordingrå en snabbis och jag hann plantera tre pioner i regnet. Då upptäckte jag att busken vaknat där den står precis nedanför pionträdgården! Trevligt med något som blommar så tidigt – ja, inte tidigt i år, men tidigare än andra buskar åtminstone. I dessa dagar hinner jag inte dra runt på kameran så det blir halvkassa mobilbilder, men nog kan du väl ana hur vacker blomningen ska bli!

Kurilerkörsbär ´Ruby`

Kurilerkörsbär blommar på bar kvist

Den kan bli  2-4 m, men fast den inte vuxit på sig än verkar det bli mycket blommor i år. Det står zon 4-5  men jag vet att den klarat sig zon i 5-6. Den finns även som vitblommig, ´Brilliant´, på bilden HÄR finns bägge – så otroligt vackert – det bara måste jag ha! Titta på bilden så förstår du mig! Du som nu blir sugen på ´Ruby´ska veta att den finns hos BillaBlom, och bättre upp – som ett litet stamträd. Det om något är något att önska sig! För den som snart firar Mors Dag är det ett hett tips!

 

Min första artikel i AoT handlar om rosor!

$
0
0

Snart finns juninumret av Allt om Trädgård ute i handeln. Där kan du läsa min artikel om Marie Vibergs fantastiska rosenträdgård i Husum!  Många bilder är det. Jag besökte henne flera gånger, med så många rosor tar det en stund att fota…så bilder finns det kvar. Marie bor på en väldigt speciell tomt. När hon äntligen fick en tomt att plantera på tyckte hon först den var så eländig. Men den visade sig ha ett guldläge för rosenodling – eller ska vi säga silverläge? Förklaring finns i artikeln…

Marie lyckas med rosor som inte brukar klara sig här till exempel Austinrosor. Allt beror på hennes väldränerade läge. Ja allt klarar sig nära på. Jag tycks minnas att hon sa att en, ja EN! ros av alla hade dött. För oss vanliga dödliga med vanliga tomter går det i varje fall helt klart jättebra att odla kanadensiska rosor här. På BillaBlom har vi ett stort sortiment och det finns kvar av de flesta sorterna. Och hos Marie kan man hitta många fler exempel på härdiga rosor, hon rekommenderar särskilt de lättskötta Alba-rosorna.

Fr v: Dart´s Defender, Hansarosen och Ilo – alla härdiga och lättskötta

 

 

 

 

Pioner blir det aldrig för mycket av!

$
0
0

Nu står pionerna i full knopp. Både min gamla pion och dem jag satte för fem år sedan kommer att ge massor av blommor. Nysatta pioner kan ta några år på sig för att komma igång, men vid höstplantering stannar de inte upp på samma sätt. En del av dem jag satte i oktober är faktiskt på gång med knoppar. Det blir så spännande att se de nya sorterna, även några Itoh! Och min vita Rockii-buskpion har klarat vintern utan problem och börjar slå ut nu, ovanligt sent på grund av kylan.

Lyx att ha så mycket pioner att det räcker för att fylla vaserna! Bild: De Ree

Mycket finns att se fram emot nu, som när ´Moon River´ blommar tillsammans med smultronschersminbusken! Blir du nu sugen på pioner så kom till BillaBlom! Till och med söndag får du en pion gratis när du köper två! Även rabatt på andra växter!

Pion Moon River

 

 

Min lilla Meconopsis World

$
0
0

På norrsidan av sommarstugan har jag rensat bort sådant som förökat sig för mycket, så nu ska de finnas plats för min lilla Meconopsis World. Allltså olika bergvallmo. Jag har märkt att de trivs extra bra där, lite halvskuggigt och i sand med gräsklipp som täckning. Redan har bergvallmon Meconopsis baileyi ´Hensol Violet´ fått flytta in. En ovanlig snygg purpurlila färg.

Bergvallmo ´Hensol Violet´

Varje år beställer jag frö från föreningen STA, och Meconopsisfröna är de vikitgaste. Vad bra att det nu finns plats för alla småplantor. Sorten ´Burgundy´ har jag ett gäng av årets plantor, med så mycket att det både räcker till mig och kunderna. Annars är de vanligaste himmelsblå härliga. Passar nästan inte ihop med nåt men så de lyser! Inte alla sorter återkommer, men det gör den här som jag fått av trädgårdsvännen Karin. Så jag kallar den efter henne.

Karins bergvallmo

Till en av de tåligaste räknas stor bergvallmo, Meconopsis x sheldonii, som återkommer år efter år. Den har ljusare blå blommor.

Ljusblå stor bergvallmo

I en hörna hittar jag en liten sort som kan vara Meconopsis horridula, den ska också få flytta till den nya platsen, men inte nu, först till våren tål den att flytta.

Låg bergvallmo utan säkert namn

På webben hittar du den riktiga Meconopsis World, en stor bild- och faktabank som drivs av en skotte. Han tycker att det blivit för varmt på den plats han bor, och menar på att i våra kalla trakter är det bäst läge för Meconopsis. Alltså återigen – blommor som trivs extra bra i Norrland!

Egna bär i trädgården från nu och ända till oktober

$
0
0

De allra första blåbärstrybären har jag redan smakat fast de var lite sura. Nu är man så sugen på alla goda bär. Just blåbärstry är de tidigaste tillsammans med smultron. Sedan kommer de andra sorterna en efter en. Bigarråerna mognar snart, hoppas bara inte fåglarna tar alla. Vi försöker med alla medel att hålla dem borta. Åsså kommer jordgubbarna och så vidare. Jag har tappat räkningen på alla bärsorter, måste ta en inventering.

De allra första blåbärstrybären mognar nu

Så fortsätter sommaren med bär och frukt som mognar eftersom. Bara att fylla på med vitaminer. Allra sist ända in i oktober mognar de sibiriska björnbären. De behöver mycket värme för att hinna mogna hos oss. Men härdiga är de definitivt. Och väldigt goda. Jag minns i höstas, när de fick hänga kvar för att jag skulle fota för en artikel. Barnbarnen var på besök och svisch! var alla bär borta,  ja, de som barnen nådde. Bären längst upp blev bra bilder, som tur var. Björnbären blommar nu, visst är blommorna för söta! Som små rosor!

Blommande björnbär

Vackra, tåliga, doftande, härdiga, men taggiga och lite jobbiga

$
0
0

Några av de allra mest tåliga rosorna är Finlands vita ros och Hansarosen. Jag vågar säga att alla kan klara dem. På grannens tomt blommar de nu i överflöd. Bägge sprider sig med rotskott så man behöver inte köpa mycket för att snart ha en hel rugge. En fördel som kan bli riktigt jobbig om de invaderar andra växter. Och massor av taggar. Så när grannen tyckte att vi skulle göra en häck med Finlands vita ros på vår gemensamma tomtgräns tyckte jag inte det. Grannen planterade en bit in på sin tomt istället, så jag får se prakten och känna doften utan att behöva gå i närkontakt med dem. Men fast det är en bra bit bort, börjar några rotskott sticka upp i vår gräsmatta. Det gäller att klippa gräset ofta för annars har rosen spridit sig på vår tomt också. Rosen blommar fort över, men ger desto mer vid den enda blomningen.

Finlands vita ros – supertålig med överdådig blomning

På vår tomt fanns Hansarosen när vi köpte sommarstället . En hel slänt full, för förra ägaren tyckte det var enkelt att slippa klippa slänten. Men då ska man i så fall ha ogräsfritt, för oj, vad vassa taggarna är när man ska rensa emellan. Till slut bad jag mannen att utrota dem, det var et tufft jobb. Så dessa rosor är nog bra till förvildning i en hörna där det inte gör så mycket med ogräs. Eller ha en enda buske som får sin avgränsad plats, gärna med en rotspärr, så man slipper krypa in bland taggarna och rensa ogräs. Det doftar härligt från grannens tomt, men där får de förbli…

Hansarosen

Härliga skördetider

$
0
0

Nu kommer frukten av odlingsmödan sort efter sort. De söta bigarråerna kom först ut och åts snabbt upp, mest av fåglarna tyvärr, då inga skrämmor hjälpte i år. Dessutom blev det så blåsigt precis då, så fiberduken vi så noggrannt dragit över blåste av. Men nu kommer mera. Den härliga busken smultronschersmin blommar nu precis när smultronen kommit igång. Otroligt nog doftar de likadant. Smultronen sprider sig lavinartat med revor, men tur att jag inte rivit bort allt nu när de ger skörd. Och inga köpejordgubbar är så goda som ens egna.

Vitblommande smultronschersmin i buketten i bra sällskap med smultronen

Allåkerbären som växer mellan blåbärsbuskarna blommade i mängder i våras och nu börjar de mogna. Jag har sorterna ´Beata´ och ´Sofia´ som pollinerar varann. Allåkerbär är väldigt tåliga och är också hur härdiga som helst.  Originalet finns ju som vildväxande i Norrland från början. Det verkar inte som att fåglarna fattar att de är goda, så jag fick ihop en mugg med bär idag. De minsta lägger jag i en burk och häller på sprit och socker, så får jag en liten slatt åkerbärslikör att spara till julkonfekten.

Finfina åkerbär och smultron


Rosenkavalkad: 5 lättodlade och härdiga sorter med underbar blomning!

$
0
0

Nu blommar många underbara rosor hos mig, alla tåliga och härdiga sorter. Oj vad många sorter vi i kalla trakter har att välja på! Inte svårodlade, men viss omsorg behövs vid plantering och vinterskydd. Tips om det hittar du här via bloggens sökruta längst upp. Skriv bara in rosor och vinter i rutan. Eller klicka HÄR. Efter några år när de är riktigt etablerade kan man släppa på de kraven. Men rejält med vatten och näring vill de alla ha, förutom att de engångsblommande förstås inte är lika krävande.

Morden Centennial kanadensisk ros, 120 cm hög, remonterande

Från Kanada har vi fått många moderna buskrosor som är tåliga. Deras största fördel är att de blommar hela sommaren och långt in på hösten. ´Morden Centennial´ liknar en ädelros, men kan klara sig till och med högre upp än zon 5. Jag har två fina buskar som klarat vintern bra.

´Morden Centennial´ blommar mycket rikligt och har lite taggar

Av gammaldags rosor finns mycket att välja på för våra trakter. Enda nackdelen är att de blommar bara en gång, ungefär i juli, men väldigt rikligt. Om man kombinerar med kanadensiska finns det ju blommande rosor hela tiden ändå. `Rosa Mundi´ har sina anor så långt bort som 1300-talet.

Polkagrisrosen ´Rosa Mundi´ klarar zon 5-6

Alla gammaldags doftar, även ´Duchesse de Montebello´. Den starka doften sägs likna citronsockerkaka. Jag är böjd att hålla med. I varje fall har den en perfekt formad blomma i ljusaste rosa.

´Duchesse de Montebello´ kan bli 1,5 m hög, zon 5

Många av de gammaldags är skuggtåliga, så då behöver man inte sätta alla rosor i bästa läget. I full sol blommar de över onödigt fort.

`Duchesse de Montebello´ kikar fram mellan polkagrisrosens blommor

Från Finland kommer också en del nyare härdiga buskrosor. ´Sointu´ är en Rugosaros, och är förstås lite taggig som andra rugosor. Den klarar zon 5 och skiftar i färg så att de äldre blommorna bleknar mot svagt rött och ljusrosa. En annan skönhet från Finland är ´Merveille´ i mörklila. Den har jag inte i blom ännu, men det finns plantor hos BillaBlom. HÄR kan du se den.

´Sointu´ ca 1 m hög buskros finns som rotäkta. Här tillsammans med min gamla rosenspirea.

Så kommer här den femte för idag. En storfavorit! `Frühlingsduft´´ som blommar först nu denna kalla sommar. Så i år hinner jag njuta mer av den. Visst har den en underbar rosaaprikos färg! Och doften sen! Den räknas till moderna rosor, men har gammaldags prägel. Den passar som klängros då den kan bli 2,5 m hög och grenarna böjer sig vackert.

´Frühlingsduft´ pimpnellifoliaros, zon 5

Visst är ´Frühlingsduft´som en dröm?! Som jag sagt tidigare på bloggen, här i norr behöver inte rosenträdgården förbli en dröm – den är helt klart genomförbar! Nästa söndag, 6 augusti kl 13 är det visning här i Salsåker igen. Kom och se på rosor du kan lyckas med – och mycket mer! Info under fliken Monicas trädgård.

´Frühlingsduft´

 

 

 

 

Pioner med vänner

$
0
0

Ja så är det augusti och en del pioner blommar fortfarande som bäst. Luktpionen ´Moon River´ är nu 4 år gammal och har massor av blommor. Smultronschersminen ´Mont Blanc´ bredvid matchar i färg och de små blommorna lyfter fram pionprimadonnan. Och vad bägge doftar. Oj, oj!

Luktpion ´Moon River´ och smultronschersmin

Några år tar vårplanterade pioner på sig att komma gång, men sedan blir det desto bättre! För två år sedan skrev jag om att jag var så nöjd med mitt val, den blir inte så lång och ranglig skrev jag också. Men det var då. Nu hänger tunga blommor som måste stödjas. Men det besväret är det värt. Smultronschersminen är en härdig buske som inte har höga krav och nöjer sig också med lerjord. Varje sommar säljs de buskarna slut på BillaBlom – tro det –  jag rekommenderar dem förstås, billiga är de, blir lagom stora, 1-1,5 m höga, och sedan är det många som gillar vit blomning. Vill du ha en buske, du också – håll dig framme nästa år!

Smultronschersmin ´Mont Blanc´

Småblommiga växter är tacksamma till samplantering. En av dem är stjärnflocka, som finns från vitt till rosa och mörkrött. Stjärnflockan är en bra bukettblomma, precis som pionen. Stjärnflockan har också den fördelen att den kommer med ny blomning om man klipper ner den. Så det är bara att frossa i buketter!

I förgrunden stjärnflocka

Den väldigt vanliga luktpionen ´Sarah Bernhardt´ är verkligen odlingsvärd. Billig att köpa är den också, och då den blommar sent kan man ha pioner i blom under lång tid på sommaren.

Luktpion ´Sarah Bernhardt´ och stjärnflocka

 

 

 

Rosen som klarar sig i Malmberget, zon 7 1/2!

$
0
0

I förrgår fick vi besök i trädgården i Salsåker. Gunhild och Magnus (om jag minns namnen rätt) var på resa genom Sverige och tittade in här för att se trädgården. Vad kul att höra att de också har klängrosen `William Baffin´! Den sägs vara lika tålig som Polstjärnan och nu fick jag det bekräftat.

´William Baffin´ blommade så här rikligt i mitten av juli.

`William Baffin är så mycket bättre! Vacker färg och halvdubbel. Men bäst – den blommar hela sommaren och in på hösten. Den är en kanadensare förstås, och kännetecknet för dem är inte bara härdigheten utan också att blomningen räcker hela sommaren. I motsats till gammaldags rosor som visst är fina, men de blommar bara under högsommaren. Just nu håller ´William Baffin´på att sätta knopp för andra blomningen, och så fortsätter det. Magnus visade bilder från parets trädgård och man kunde se att mycket växer där uppe i norr. Med rätt växter kan vi i hela Norrland och andra kalla trakter odla mycket roliga växter och välja ur en stor variation. I Salsåker har vi kvar några plantor kvar av ´William Baffin´. Kommer du på trädgårdsvisning på söndag så passa på om du vill ha en själv!

 

Gunhild och Magnus från Malmberget framför min och ”deras” ´William Baffin´. Några blommor kvar från första blomningen och nya knoppar är på gång.

 

Bästa bären i trädgården

$
0
0

Många goda och nyttiga bär finns det och alla har nog sin favorit. Blåbärstry är i vilket fall som helst det allra nyttigaste bäret. Så då säger jag ; det bästa bäret! Den vilda sorten kallades ”den eviga ungdomens bär” i Ryssland. Ska vara bra för hjärtat och för synen bland annat. På BillaBlom så har blåbärstry varit den mest efterfrågade busken i år. Både tack vare en artikel i Trädgård Norr, och även för att kunskapen om bäret börjar sprida sig.

Blåbärstry ´Anja´

Det blir så mycket bär på vår buske i år, så jag kan jag äta dem till frukost i många dagar. De trillar inte av så lätt fast de är mogna. Busken är sorten ´Anja´, den enda svenskförädlade blåbärstry jag känner till. Den används som marktäckare i offentliga planteringar, här i  Örnsköldsvik i närheten av Elite Hotel till exempel. Att busken skulle bli mycket större än som sas (3 st/m2 rekommenderas) och ge så mycket bär var jag inte beredd på. Den är självfertil, väldigt tålig och härdig. Och inga ogräs göre sig besvär! Se busken i videon!

Fler blåbärstrysorter finns, både från Ryssland och Kanada. Av dem behöver man kombinera 2 olika för pollineringen. De kan bli större än svartvinbärsbuskar och smaken liknar blåbär. Av alla sorterna har vi buskar kvar hos BillaBlom. På sorten ´Anja´ känns en viss beska men de ryska och kanadensiska är sötare. Fast nog är ´Anja´ också god. Jag går och plockar munnen full varje dag. Oj, oj, vad frisk jag ska bli!

Svarta blommor i fint sällskap

$
0
0

Den svarta slingerstormhatten Aconitum hemsleyanum ´Red Wine´ har jag hört talas om och sett på bild. 2015 fanns den med i designförslaget Mästarrabatten som gjordes av Mariana Mattson, med växter som alla passar i Norrland. Jag fick tag på frö genom STA (Sällskapet trädgårdsamatörerna) och nu har mina plantor tagit sig. Oj så vacker färg, och en fullträff att sätta dem med klematisen ´Hagley Hybrid´! Vill du se dem i verkligheten så kom på visning 20/8 kl 13!

Svart och lila

Klematisen har blivit ful av regnet, så här såg den ut innan regnet kom. Men regnet behövs…

Klematis ´Hagley Hybrid´

Alla svarta växter har en nyans av en annan färg, ofta mörklila liksom slingerstormhatten. Då blir det snyggt att kombinera med lila och rosa. Bara svart blir mörkt, kan bli som ett svart hål i rabatten.

Slingerstormhatt Aconitum hemsleyanum ´Red Wine´

Den svarta liljan får bo ihop med rosa liljor och i bakgrunden den svartbladiga djävulsbusken ´Diabolo´ (heter egentligen smällspirea).

Svart asiatisk lilja ´Landini´ med rosa asiatisk lilja

´Landini´är ingen svårskött lilja, de asiatiska är nöjda med det mesta, men lite grov sand runt löken mår den bra av. Planteras på 15 cm djup. Den är inte så vanlig men hos BillaBlom kan du få tag på den som lök under våren.

Svart asiatisk lilja ´Landini´

 

 

 

 

 

 

Viewing all 226 articles
Browse latest View live